Hlavní obsah

Mladý zloděj navigací způsobil škodu za nejméně tři milióny

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Škodu nejméně za tři milióny má na svědomí teprve osmnáctiletý mladík - cizinec žijící v Brně, který se specializoval na vykrádání vestavěných automobilových navigací. Zatím se zjistilo 54 případůí. Tento výčet však podle policistů není konečný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zloději přitom už hořela delší dobu půda pod nohama, neboť parta, ve které dříve kradl, už byla v hledáčku policie a on sám před vyšetřováním utekl do své domoviny. Po několika týdnech se však vrátil zase do Brna a navigace kradl sám.

„Policistům se povedlo již koncem ledna zadržet posádku vozidla, která byla podezřelá, že vykradla nedaleko zaparkované auto. Z toho zmizelo zabudované autorádio s navigací. Při prohlídce podezřelého vozu stojícího o několik ulic dál objevili dvě další rádia s navigací. Mladíci sice tvrdili, že je nalezli, ovšem na místo nálezu si ani jeden nepamatoval. Na služebně se přiznali hned k šesti případům, které provedli předchozí noc. Kriminalisté je obvinili z krádeže. Hlavní aktér vyšetřovaný na svobodě vzápětí odjel za příbuznými do zahraničí,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Jeho návrat zaregistrovali policisté ve městě pod Špilberkem okamžitě. Přibývalo totiž  odcizených navigací. Způsob byl stále jstejný: rozbití okna spolujezdce a vymontování přístroje pomocí aku šroubováku. Každá krádež trvala jen několik desítek vteřin, při jedné akci dokonce pachatele zaznamenala i kamera. Problém se týkal zejména majitelů aut značky Škoda a Volkswagen.

Důkazů bylo dost

Pachatel na místě zanechal i upotřebitelné stopy - biologické, pachové - takže kriminalisté při ohledání posbírali dostatek důkazů. „Jakmile to bylo možné po vyhodnocení stop, tak jsme v čerstvě osmnáctiletého pachatele zadrželi a vzápětí putoval do vazby. Za poškození cizí věci a krádež vloupáním mu hrozí vzhledem k jeho plnoletosti až osmiletý pobyt za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám