Hlavní obsah

Mladíkům, kteří zapálili historický kostel v Gutech, hrozí až 15 let vězení

Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ostravě obžaloval tři mladíky obviněné z loňského úmyslného zapálení památkově chráněného dřevěného kostela v Třinci - Gutech. V úterý o tom informovala Česká televize. Krajský soud v Ostravě zatím obžalobu neobdržel, řekl jeho mluvčí Jiří Barč.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Článek

Obžalováni jsou ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. Dvěma obžalovaným hrozí až 15 let vězení, třetímu, kterému v době požáru ještě nebylo 18, hrozí až pět let. „V případě mladistvého je speciální trestní sazba v rozmezí jednoho roku až pěti let,” řekl České televizi dozorující státní zástupce Josef Šuhaj.

Podle něj vyšetřování žhářského útoku skončilo koncem února. Pak se obžalovaní začali seznamovat se spisem. V posledních týdnech před ukončením vyšetřování kriminalisté a žalobce čekali na dodání znaleckých posudků. Ty mimo jiné potvrdily, že byl dřevěný kostel z 16. století skutečně zapálen úmyslně.

Požár, který mladíci založili loni v noci z 1. na 2. srpna, způsobil škodu přes 20 miliónů korun. Historický kostelík byl při něm zcela zničen. Požár způsobil na mobiliáři církevní památky škodu téměř 6,7 miliónu korun. Škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 miliónů.

Nyní se připravuje výstavba jeho věrné repliky. Tu by měla z větší části zaplatit pojistka památky. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Dosud se na speciálním kontě sešlo více než 3,2 miliónu korun. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám