Hlavní obsah

Mladíkům, kteří málem utopili v potoce muže, soud změnil tresty. Jeden zpřísnil, druhý zmírnil

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na 15,5 roku za mříže poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci Martina Schenka (21) z Rožnovska za to, že zbil a topil v potoce ve Viganticích dvaapadesátiletého muže. O rok a půl mu tak snížil trest, který mu letos 20. února uložil senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. V případě jeho komplice Michala Macháčka (28), jenž celý incident natáčel, trest z původních osmi let zpřísnil na devět.

BEZ KOMENTÁŘE: Martin Schenk a Michal Macháček přicházejí k souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Oba muži, kterým původně hrozil až výjimečný trest, musí zároveň absolvovat i ochranné protialkoholní a protitoxikomanické léčení v ústavní formě.

„U Schenka se neprokázalo, že by pokus vraždy spáchal ze zvláště zavrženíhodné pohnutky, jak to kvalifikoval krajský soud. Proto nižší trest. U Macháčka jsme oproti prvoinstančnímu soudu zase dospěli k závěru, že se dopustil pomoci k trestnému činu, a nikoliv pouze k jeho podněcování. Proto trest vyšší,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Bití a topení natáčel a smál se

Brutální událost se odehrála předloni v listopadu. Schenk, jak vyplynulo u soudů, muže nejprve zkopal, fackoval. Poté ho s Macháčkem hodili do potoka, kde byl vystaven dalšímu surovému bití. Schenk mu několik minut potápěl hlavu pod vodu a snažil se ho utopit. Macháček při tom mladšího komplice natáčel na video a hlasitě se tomu smál. Schenk nakonec muži klekl na hlavu. Nešťastník nezemřel jen shodou šťastných náhod a také díky včasné lékařské pomoci.

Právě video, které Macháček natočil, se stalo hlavním důkazem u soudu.

Schenk se k činu přiznal. Útok vysvětlil tím, že mu muž dlužil peníze, a svou impulzívní povahou. Tvrdil, že napadeného zabít nechtěl. Prý si v opilosti neuvědomil, že „je ta voda tak studená“. Macháček se stavěl do role zachránce. Skutečnost, že vše natáčel, označil za „blbost“.

Soudili ho za útok na cizince

Odsouzen byl původně i za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a pokus vydírání a krádeže. To proto, že o čtyři měsíce později napadl a zbil kovovou tyčí cizince, ten utrpěl zlomeniny nosu a žeber a také chtěl podpálit prodejnu kebabu v Rožnově pod Radhoštěm. „Tyto kauzy jsme však vrátili krajskému soudu k novému projednání. Dostatečně se totiž s nimi nevypořádal,“ konstatoval Cik.

Reklama

Výběr článků

Načítám