Hlavní obsah

Mladík znovu potrestán sedmiletým vězením za pokus o znásilnění

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v pátek znovu potrestal sedmiletým žalářem 19letého Miroslava Kariku z Havířova. Mladík se podle rozsudku dopustil loni na podzim pokusu o znásilnění čtrnáctiletého děvčete.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaný Miroslav Karika (vpravo) se v soudní síni radí s advokátem Tomášem Máchou.

Článek

Podle obžaloby se čin stal ve sklepním přístavku trutnovské ubytovny, patřící jeho rodičům. Poprvé dostal Karika stejný trest koncem letošního května, ale pražský vrchní soud verdikt zrušil, vrátil kauzu zpět do Hradce a nařídil provedení dalších důkazů.

Znalecké prozkoumání pavučin v přístavku

Zejména šlo o výslech dívky, zpracování ústavního psychiatrického posudku na obžalovaného a v neposlední řadě zpracování znaleckého dobrozdání na stav pavučin v předmětném přístavku.

Karika vinu odmítá a znovu si podal odvolání. Opakovaně tvrdí, že dívka si všechno vymyslela. Přímí svědkové činu nebyli a nejblíže místa se v té době pohybovali dva nezletilí hoši, kteří slyšeli křik děvčete i Karikovy povely. Pak už viděli jen plačící poškozenou, jak vyběhla ze dveří sklepa.

U našeho klienta se jedná o určitou duševní poruchu, ale znalci konstatovali, že je léčitelná a že není nutné uložit trest.
obhájce

„Dívka před soudem zopakovala svou výpověď z přípravného řízení a podle znalců nelhala,“ řekl předseda senátu Petr Mráka při odůvodnění rozsudku. Mladík byl také odsouzen k ústavní sexuologické léčbě, protože znalci u něho zjistili sklony k hebofilii, tedy k sexuálnímu upřednostňování nezralých dívek.

Státní zástupce Milan Šimek se práva na odvolání vzdal, ale obhájce Tomáš Mácha byl verdiktem značně rozladěn.

Obhájci si stěžují na podjatost soudu

"Soud je podjatý. My jsme námitku podjatosti podali už v rámci odvolání, ale soud se s ní dostatečně nevypořádal, reagoval teprve na námitku, kterou podal náš klient,“ řekl po skončení jednání Mácha.

Podle názoru obhajoby měl také soud respektovat závěry ústavního posudku, podle nichž Karika nemusel jít do vězení.

„U našeho klienta se jedná o určitou duševní poruchu, ale znalci konstatovali, že je léčitelná a že není nutné uložit trest. Podle jejich nálezu je vhodnější ochranné opatření ve formě ústavní léčby. Soud na to nereagoval a uložil stejný trest vězení jako v květnu,“ prohlásil Máchův kolega Miloš Znojemský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám