Hlavní obsah

Mladík zavraždil známého kvůli sporu o chov psa a králíka. Dostal 22 let

Právo, Pavel Orholz
Tábor

Na 22 let do vězení poslal ve středu Krajský soud v Táboře 22letého Filipa Vondráka. Soudní senát dal za pravdu obžalobě v tom, že loni v noci na 18. srpna ubodal 36letého muže v chatové oblasti na Táborsku obzvláště surovým způsobem, když mu zasadil desítky ran nožem a nakonec i sekerou.

Obžalovaní u souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Vondrák zaútočil na svou oběť po hádce ohledně chovu psa a králíka. Muže zasáhl čtyřiceti ranami nožem. „Většina ran byla zasazena nožem s tím, že i řezná rána na krku byla zasazena nožem nebo něčím podobným. Rány byly zasazeny několika nástroji. Odtáhl poškozeného a nakonec, aby měl jistotu, mu zasadil ještě několik ran sekerou,“ popisoval v odůvodnění rozsudku soudce Petr Černý.

Policie zadržela mladíka podezřelého z vraždy v chatě na Táborsku. Zabíjel kvůli nářadí

Krimi

Zmínil, že podle znalců se útok vymyká i běžným útokům u jiných vražd. „Způsob, jakým byl poškozený napaden, se vymyká. Dostáváme se do kategorie, kdy se jedná o zvlášť surový způsob,“ zdůraznil Černý.

Obžalovaný po vraždě ukryl tělo v nedaleké rokli. K vraždě se přiznal v přípravném řízení. U soudu mu přitížila i výpověď soudního znalce z oboru psychologie Karla Netíka. Ten vykreslil Vondráka jako nepříliš inteligentního, méně citlivého a labilního člověka.

Odsouzeni i jeho známí 

„Jeho osobnost je labilní, egocentrická, má slabou afektivní přizpůsobivost. Posuzovaný je přecitlivělý na projevy kritiky. Má zvýšené procesy uznání a sebeprosazení. Sníženou schopnost empatie,“ konstatoval Netík s tím, že IQ Vondráka je asi 70 a je velká pravděpodobnost, že může podobný čin zopakovat.

V domě našli zavražděnou ženu, podezřelého zadrželi na zahradě

Krimi

S Vondrákem byli souzeni i jeho známí Roman Zlatohlavý a Josef Cmunt. Oba dostali tresty za to, že vraždu nenahlásili policistům a ukradli z domu oběti mobilní telefon i další věci.

Cmunt půjde podle rozsudku na dva a půl roku do vězení a Zlatohlavý vyvázl s podmínkou. Všichni tři obžalovaní už byli v minulosti odsouzeni za krádež. Rozsudek soudu v Táboře zatím nenabyl právní moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám