Hlavní obsah

Mladík z legrace zapálil spolužáka, půjde na sedm měsíců do vězení

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Okresní soud Plzeň - jih v pátek vynesl rozsudek nad mladíkem, který letos na jaře podpálil při školním vyučování svého kamaráda. Tomu udělal hloupým vtipem ze života peklo, které si sám agresivní útočník neumí ani představit. Soud uložil mladíkovi trest ve výši sedmi měsíců vězení.

Článek

Nepodmíněný trest soudkyně Drahomíra Regnerová odůvodnila tím, že chlapec neprojevil u soudu lítost nad svým činem.

„Podle znalců bude mít chlapec doživotní následky. S ohledem na to a postoj obžalovaného, který neprojevil lítost nad svým jednáním, jsem se rozhodla pro takovýto trest,“ zdůvodnila rozhodnutí o nepodmíněném trestu soudkyně.

V létě nemůže popálený osmnáctiletý Benedikt na sluníčko ani do vody, v zimě zase nesmí na mráz. Při každém namáhavějším pohybu trpí bolestmi. Na těle musí nosit speciální bandáž a obličej mu zakrývá maska. Přibral čtyřicet kilo a skoro všichni kamarádi ho opustili.

Spolužák přiběhl a škrtnul zapalovačem

Jeho spolužák ho letos v březnu během praktického vyučování v dílnách odborného učiliště v Blovicích podpálil. V hodině odborného výcviku při odmašťování a čištění pojezdu soustruhu Benedikt na sebe nešťastnou náhodou vylil kelímek s benzínem, jeho spolužák k němu přiběhl a škrtl zapalovačem. Hoch vzplál jako pochodeň.

Ležel s rukama v držadlech

Přestože další spolužáci z něho hořící oděv hned strhali, utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně na dvaceti procentech těla, a to hlavně na obličeji, rukou a hrudníku. „Bylo to strašné. Nechci o tom už mluvit. Pořád se mi to vrací i ve snu,“ řekl Právu. V nemocnici zůstal měsíc.

„Musel jsem ležet pořád rovně s rukama upevněnýma v držadlech jako Ježíš na kříži. Teď už jsem sice doma, ale nemůžu dělat skoro nic. Některé kožní transplantáty se špatně hojí, často to ještě krvácí. Jsem totálně vyřízenej,“ dál tiše hovoří a oči se mu zalévají slzami.

Problémy na veřejnosti

„Na to můžu zapomenout. Bude ze mě zrůda. Mám přezdívku sklepní muž, protože nemůžu jít ani pořádně na světlo. Připadám si jako v domácím vězení. Celé dny koukám na televizi, je to k zbláznění. Vůbec nevím, jaká mi čeká budoucnost, co bude dál. Lékaři říkají, že musím být trpělivý,“ pokračuje s beznadějí v hlase.

Při pochůzkách venku si masku na tváři zahaluje šátkem. Na hlavě přitom nosí svůj oblíbený kožený klobouk. „Lidé to berou jako provokaci. Nedávno mu nějaká starší paní začala nadávat, proč se maskuje, jestli se náhodou nechystá někoho přepadnout nebo něco vyloupit,“ uvedla matka.

Lékaři kvůli špatnému psychickému stavu Benedikta nedoporučili jeho výslech u soudu. „Když dostal předvolání, byl z toho tak stresovaný, že jsem mu musela třikrát zastavovat kožní krvácení,“ řekla matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám