Hlavní obsah

Mladík se přiznal k pobodání seniora v České Třebové

– Česká Třebová
Právo, Zdeněk Seiner

Dvaadvacetiletý muž, který podle policie ve čtvrtek napadl a nožem vážně zranil seniora v České Třebové, se ke svému činu přiznal. Mladík pochází ze severních Čech, ve městě krátce pracoval a bydlel na ubytovně, o zaměstnání i střechu nad hlavou ale přišel. Napadený ho neznal. Kriminalisté mladíka obvinili z pokusu o loupežnou vraždu.

Mladík se přiznal k pobodání seniora v České TřebovéVideo: Policie ČR

 
Článek

O vývoji ve vyšetřování informoval v pondělí šéf odboru obecné kriminality krajského ředitelství policie v Pardubicích Milan Šimek. Mladíka vyhodili nedávno z práce i ubytovny a ve čtvrtek odpoledne se toulal kolem garáží na okraji České Třebové. Když viděl přijíždět 78letého seniora a otvírat jednu garáž, přepadl jej, pobodal nožem a obral jej o pár stokorun. Policie ho zadržela za pár desítek minut.

„Dal se s ním do hovoru, ptal se na cestu a nečekaně jej udeřil. Senior mu ale překvapivě ránu vrátil. Podezřelý, snad zaskočený razantní sebeobranou, vytáhl nůž a opakovaně jej bodal do hrudníku,“ popsal Šimek vražedný incident.

Těžce zraněný senior dokázal nasednout do auta, dojet do obydlené oblasti Třebové. Všímavá žena upozornila manželku pobodaného, ta zburcovala policii a záchranku. [celá zpráva]

Z těch peněz, které sebral muži, stačil utratit pár desetikorun.
Milan Šimek, kriminalista

Útočník přijel do oblasti ze severních Čech koncem ledna a téměř nikdo ho v České Třebové neznal, přesto místní kriminálka předvedla podle Šimka bleskovou a úspěšnou akci.

„Naštěstí byli na místě mezi prvními dva zkušení detektivové z orlickoústeckého odboru. Získali od zraněného, než byl naložen do vrtulníku, částečný popis pachatele. Vyrazili k místním obchodním centrům a po půlhodině objevili muže, který popisu odpovídal, přestože se stihl na ubytovně ještě převléknout,“ řekl Právu Šimek.

Kvůli bezpečnosti desítek zákazníků v obchodním centru přivolali posilu z hlídkové služby, pak proběhlo bleskové zatčení. Útočník svůj nůž předtím zahodil a jinou zbraň neměl. „Z těch peněz, které sebral muži, který je teď sice ve stabilizovaném stavu, ale stále ještě bojuje o život, stačil utratit pár desetikorun. Při výslechu se zadržený mladý muž postupně přiznal, vymlouval se na svou tíživou situaci,“ dodal kriminalista.

Obviněný odmítá rozsah napadení

„Byl obviněn z loupežné vraždy ve stadiu pokusu. Okresní soud v Ústí nad Orlicí návrhu na vzetí do vazby beze zbytku vyhověl. Hrozí mu patnáct až dvacet let, případně výjimečný trest,“ řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

O vazbě rozhodl ještě v pátek soudce Richard Ander, důvody byly prý nasnadě: obviněný mohl podle názoru soudu svůj čin opakovat, protože mu hrozí trest na horní hranici sazby a byl v neřešitelné situaci. „Vinu sice přiznává, nemá se ale příliš k rozsahu toho napadení,“ poznamenal soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám