Hlavní obsah

Mladík obviněný z rasových útoků zaútočil na dalšího

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Martin Stiskala (19) z Jeseníku, který čelí už dvěma obviněním za útoky na Romy, podle policistů opět zaútočil na příslušníka romské komunity. Stát se tak mělo ve středu, kdy v opilosti napadl před restaurací Sport v Jeseníku romského mladíka (19). V pátek to sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

"Nejprve jej urážel nadávkami s rasovým podtextem, plival na zem a provokoval ho, aby se s ním začal prát. Když na to Rom nereagoval, údajně do něj začal strkat a kopat. V tomto okamžiku se poškozený začal bránit. Oba spadli na zem, kde se Romovi podařilo podezřelého chytit do kravaty a v ní ho držel do příjezdu policistů," informovala Orlová s tím, že oba utrpěli drobná zranění, která si však nevyžádala hospitalizaci.

Policie Stiskalu umístila do policejní cely a státní zástupce na něj později uvalil vazbu. "Stiskala je podezřelý z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a výtržnictví, za což mu hrozí až tři roky vězení," uvedla Orlová.

Kamarádi jsou už ve vazbě

Už dříve byl obžalován společně s Martinem Jašem a Petrem Blajzem z rasově motivovaného úroku na romský manželský pár z Jeseníku, který údajně provedli loni v červnu. Jesenický okresní soud je za to v lednu potrestal tříletou podmínkou. Verdikt však zrušil Krajský soud v Olomouci na základě odvolání státního zastupitelství a vrátil případ do Jeseníku. Nové líčení se dosud nekonalo.

Dalšího útoku se měl Stiskala podle policistů dopustit v polovině ledna, kdy měl slovně napadnout v centru Jeseníku skupinu Romů a vyhrožovat jim zabitím. Po tomto činu se pokusil o sebevraždu.

Jaš a Blajze jsou nyní ve vazbě. Obvinění jsou z jiných dvou útoků na Romy, kterých se měli dopustit na jaře na jesenickém autobusovém nádraží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám