Hlavní obsah

Mladík dostal 23 let za dvojnásobnou vraždu, těla hodil do vodní nádrže

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za brutální vraždu postaršího páru si má podle pátečního nepravomocného rozsudku Městského soudu v Praze Tomáš Fiala (25) odsedět 23 let ve vězení. Spoluobžalovaný Jiří Nehyba (25) dostal za pokus o podvod pětiletý trest. Fiala podle obžaloby vraždil kvůli tomu, aby zakryl podvod s prodejem vily v hodnotě několika desítek milionů. Oba mladíci vinu popřeli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Fiala přichází k soudu

Článek

Nehyba k trestu odnětí svobody dostal také peněžitý trest ve výši pět milionů korun. Oběma mladíkům má také propadnout 1,5 milionu korun, které měli na účtu. Fiala by k tomu navíc měl uhradit pozůstalým více než půl milionu jako nemajetkovou újmu.

Blažek: „Obžalovaní si při své vysoké inteligenci vymysleli poměrně sofistikovaný způsob, jak se k nemovitosti dostat. Možná i za spolupachatelství pana poškozeného, to se dnes už nedozvíme, “ konstatoval předseda soudního senátu Petr Blažek.

Lze připustit, že žádný přímý důkaz zde není, ten absentuje,“ podotkl soudce, nicméně dodal: „Z druhé strany jsou zde některé nepřímé důkazy, které do sebe zapadají.“

Polehčující okolnosti? Žádné

Při ukládání trestů nemohl soud vzít v potaz téměř žádnou polehčující okolnost.

„Soud hledal, hledal ale nedohledal polehčující okolnosti. Vyjma dosavadní bezúhonnosti obou obžalovaných,“ řekl Blažek. Naopak ani jeden z mladíků podle soudu neprojevil jakoukoliv lítost nad tím, co spáchal.

O uložení výjimečného trestu Fialovi neměl soud pochyby. „Soud se jednoznačně sjednotil na tom, že je na místě ukládat trest výjimečný. Byly usmrceny dvě osoby násilným způsobem, k zakrytí jiného trestného činu,“ vyjmenoval důvody Blažek.

Nehyba s Fialou chtěli podle obžaloby na základě padělané kupní smlouvy za pouhých 2,5 milionu korun pořídit vilu v pražském Bubenči v hodnotě minimálně 20 milionů korun. Vila patřila starší ženě, která ji obývala se svým partnerem. Nehyba během hlavního líčení uvedl, že žena zprvu o prodeji nechtěla ani slyšet.

Až předloni na jaře přišel podle Nehyby zlom, když přítel majitelky vily obrátil a za zprostředkování prodeje si řekl o provizi ve výši půl milionu eur (zhruba 13,5 milionu korun), s čímž Nehyba neměl problém. Vila měla být přepsaná na mužovu firmu, kterou od něj mladíci odkoupili. Nehyba v tom žádný podvod podle svých slov neviděl.

Zavražděný pár skončil v přehradě. Já zabil jen jeho a v sebeobraně, tvrdil u soudu mladík

Krimi

Fiala si následně s párem sjednal schůzku poblíž Ledče nad Sázavou, kde měl trvalé bydliště. Podle obžaloby je na schůzce oba zavraždil, aby zakryl snahu získat vilu podvodem.

Podle původní Fialovy verze se pár na schůzce pohádal a ženu zabil její partner. Spolu s Fialou prý její tělo shodili z mostu do švihovské nádrže. S mužem se pak Fiala údajně pohádal, muž na Fialu zaútočil a mladík ho prý v sebeobraně zabil pohrabáčem. Jeho těla se pak zbavil stejně jako předtím.

Těla obětí byla z nádrže vytažena až po čtyřech měsících ve značném stadiu rozkladu, které znemožnilo s jistotou určit způsob smrti zavražděných. Vyšetřovatelé zjistili, že muž měl rozmlácenou hlavu a žena se patrně utopila. Nehyba byl v době vražd v zahraničí.

Druhý z mladíků v případu dvojnásobné vraždy odmítl, že by se chtěl dopustit podvodu

Krimi

Změnil výpověď

Před koncem hlavního líčení nicméně Fiala obrátil v podstatě o 180 stupňů a výpověď změnil. Podle nové verze Fiala během hádky páru z chaty odjel, pak se ale musel vrátit pro tašku s osobními věcmi. Když se blížil, uviděl, jak dva muži vynášejí z domu tělo a přistavují vůz ke vchodu. Protože ho zahlédli a zakřičeli na něj několik výhrůžek, prý urychleně odjel.

Změnu ve výpovědi vysvětloval tím, že se nejprve bál, že soud uvěří obžalobě, a nechtěl riskovat odsouzení, a tak si radši něco vymyslel. Zároveň byl již dlouho ve vazbě a „přistoupil na určitou manipulaci policie”. K tomu zmínil i údajné nové informace o důkazech. Soud svým vysvětlením změny výpovědi nijak zvlášť nepřesvědčil. „Vaše vysvětlení mě zcela neuspokojilo," podotkl Blažek.

S vraždou nemám nic společného, změnil výpověď mladík obžalovaný kvůli zmizelému páru

Krimi

Státní zástupkyně v závěrečné řeči navrhovala pro Fialu výjimečný, třicetiletý trest vězení. Pro Nehybu pak za pokus o podvod pět až šest let vězení a peněžitý trest ve výši 10,5 milionu korun.

Oba mladíci v pátek obžalobu odmítli. Nehyba tvrdil, že se nikoho podvést nesnažil, naopak to byl podle něj poškozený, kdo jej podvedl. „Všechno, co se stalo, je samozřejmě hrozné, ale nevím, jakým způsobem jsem k tomu měl přispět já,“ zakončil Nehyba.

Za vraždu staršího páru kvůli vile navrhuje žalobkyně 30 let vězení

Krimi

Fiala trval na své nové verzi, a sice že rozhodně nikoho nezavraždil. V závěrečné řeči se několikrát pustil i do státní zástupkyně. „Neztotožňuji se s nařčením, že by se má obhajoba měla zakládat na zpochybňování důkazů obžaloby,“ řekl Fiala. Také si mimo jiné postěžoval, že mu trestní stíhání v podstatě zruinovalo život.

„Zbytečně jsem studoval, zbytečně jsem se snažil, zbytečně jsem pracoval,“ prohlásil mladík a dodal: „Ještě jsem nepřišel o to nejcennější, nepřišel jsem o svůj život.“

Zhruba hodinu a půl dlouhou závěrečnou řeč uzavřel slovy: „V kontextu obžaloby deklaruji svoji nevinu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám