Hlavní obsah

Mladík dostal za útok nožem šest let vězení

OLOMOUC

Za těžké ublížení na zdraví poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci na šest let do vězení s ostrahou 23letého Romana Holuba. Ten loni v Brně kapesním nožem pobodal jiného mladého muže. Původní verdikt byl přísnější - pro Holuba navrhoval 12 let odnětí svobody.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"S ohledem na důkazní nouzi se nepodařilo prokázat, že by obžalovaný vedl útok na poškozeného ve vražedném úmyslu. Způsob napadení, kdy ho bodl nožem do oblasti hrudníku, však svědčí o tom, že věděl, že mu může způsobit vážnou újmu na zdraví," řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy. Dodal, že Holub byl navíc uznán vinným i z výtržnictví.

Událost se stala loni jedné únorové noci. Trojice mladíků se zřejmě z malicherné příčiny nepohodla s Holubem a jeho ruským přítelem Konstantinem Erinem. Strhla se rvačka, po které v sanitce po bodnutí nožem zemřel šestadvacetiletý Čech, jeho kamarád z arabské země byl vážně zraněn. Třetí muž ze skupinky vyvázl s méně závažným zraněním.

Holub podle obžaloby použil proti mužům zavírací nůž a Erin blíže nezjištěný bodno-řezný nástroj. Zatímco jedna strana hovořila o brutálním napadení, Holub s Erinem u soudu říkali, že se museli bránit. Tvrdili, že protivníci byli v přesile, byli agresivní a podnapilí. Odmítali, že by jim byl prokázán vražedný úmysl.

Nebylo zjištěno, kdo zabíjel

Oba však byli původně obžalováni z vraždy, za kterou jim krajský soud uložil 13 let vězení. Vrchní soud však po odvolání obžalovaných tresty zrušil. Podle něho se totiž nepodařilo prokázat, kdo z dvojice zemřelého při hromadné rvačce smrtelně bodl. Odvolací soud tak Holuba potrestal za pokus vraždy při útoku na arabského mladíka 12 lety, Erina uznal vinným jen z ublížení na zdraví a výtržnictví, za které mu vyměřil 16 měsíců podmíněně.

Nejvyšší soud ale po Holubově dovolání rozsudek vrchního soudu zrušil a uložil mu, aby se pečlivěji zabýval okolnostmi útoku, jeho vlastním průběhem a v úvahu přicházející právní kvalifikací. Obžalovaní se před soudem dovolávali toho, aby byli místo za vraždu odsouzeni jen za ublížení na zdraví.

Případ způsobil mezi obyvateli Brna rozruch. Policie také zkoumala, zda nemá rasový podtext, protože jedním z poškozených byl muž z arabské země. Nic takového se ale neprokázalo. Policie dospěla k závěru, že útok noži na dvojici poškozených byl jen rvačkou mezi opilými mladými muži, kteří se náhodně potkali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám