Hlavní obsah

Mladík 99 ranami ubodal svou babičku. Dostal 17 let vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Trest 17 let ve vězení se zvýšenou ostrahou dostal ve středu od soudu Jakub Š. za loňskou brutální vraždu své babičky. Té mladík zasadil celkem 99 bodných a bodnořezných ran. Krajský soud v Ústí nad Labem při uložení výše trestu přihlédl k mimořádné surovosti. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný nebyl vynesení rozsudku přítomen a jeho obhájkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Jakub Š. na lavici obžalovaných.

Článek

Podle soudu se trestný čin stal loni někdy mezi 5. a 12. listopadem v Dubí na Teplicku.

Po hádce 18letý mladík nejprve babičku napadl lahví od alkoholu a poté ji bodal nejprve kuchyňským nožem a pak dalším nožem do hlavy, hrudníku, břicha, zad a ramen. Ženě způsobil pět tržných zhmožděnin na hlavě a 99 bodných a bodnořezných ran na hlavě, krku a trupu.

Nůž nechal ženě zabodnutý v krku, kde vražedný nástroj přerušil krční míchu, což také bylo příčinou smrti seniorky.

Vzal jsem nůž a pak jsem ji začal bodat, pětkrát šestkrát, nevím. Potom se přestala hýbat.
obžalovaný

Tělo mrtvé ženy bylo objeveno několik dní později. Ženu nemohla delší dobu zastihnout rodina, dveře do bytu otevřeli policisté. Seniorka ležela přikrytá pod vrstvou oblečení a přikrývek. Mladíka policisté dopadli v hotelu v Krupce 23. listopadu.

„Je nepochybné, že způsob, jakým napadl poškozenou, musel být trýznivý a surový. Vybočuje ze všeho, co jsem doposud viděl,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář.

Přiznal se, ale detaily prý neví 

Mladík se k vraždě přiznal, detaily si ale prý nepamatuje. Tvrdí, že babičku napadl v afektu poté, co mu řekla, že je jako jeho otec.

„S babičkou jsme se pohádali, vzal jsem flašku a udeřil ji do hlavy. Spadla na zem a začala sebou škubat. Vzal jsem nůž a pak jsem ji začal bodat, pětkrát šestkrát, nevím. Potom se přestala hýbat. Dál už mám tmu, jednal jsem v afektu,“ řekl ve své výpovědi.

Podle soudu nemá mladík na svědomí jen vraždu, ale i krádeže. Z bytu babičky si odnesl elektroniku, kterou prodal v zastavárně, a také například hodinky. Mladíkovi u soudu hrozil trest mezi 15 až 20 lety, nakonec mu soud vyměřil 17 let.

Při rozhodování soud podle Bednáře uznal polehčující okolnosti jako částečné doznání, věk blízký mladistvému a také to, že útočník nebyl dosud trestán. Naopak mu značně přitížilo, že spáchal více trestných činů, a hlavně způsob, jakým trestný čin spáchal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám