Hlavní obsah

Mladíci z Bíliny se k brutální vraždě přiznali

Právo, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Tři mladíci z Bíliny, které v pondělí policisté obvinili z nedělní vraždy 17leté Kamily Č., se podle informací Práva v úterý doznali. Mrtvou dívku objevil v neděli kolem půl osmé ráno muž procházející mezi garážemi v Železniční ulici v Bílině, 100 metrů od jejího domova.

Foto: archiv nemocnice

Jako poděkování za péči, kterou nemocnice jeho žákům poskytuje, zakoupil trenér Zdeněk Lípa rovnou stovku speciálních panenek Kiwanis.

Článek

Ještě v neděli odpoledne kriminalisté všechny tři muže zadrželi. "Všichni tři se doznali, že se na vraždě podíleli. Soudkyně rozhodla na návrh státního zástupce o uvalení vazby," řekl Právu vedoucí ústeckého odboru kriminální policie a vyšetřování Jiří Krupička.

Mladíky nyní čeká psychologické a psychiatrické vyšetření. Soudní pitva podle Krupičky potvrdila násilný útok na hlavu a pobodání. Vzhledem k tomu, že případ ještě není uzavřen, podrobnosti policie zatím nechce sdělovat.

Motiv hrůzného činu, nad kterým celé Bílině zůstává rozum stát, je zatím neznámý. Podnětem byla zřejmě žárlivost bývalého přítele dívky Jakuba P., který se nevyrovnal s jejich nedávným rozchodem. Hovoří se i o tom, že mladíci "si prostě chtěli vyzkoušet, jak se bodá do živého masa." Čin byl zřejmě částečně předem připraven.

Doprovodil ji na ples

Každopádně i otrlí policisté kroutí nad brutalitou hlavou. "Vzali mi jedinou vnučku, byla velice talentovaná, studovala  druhým rokem střední prestižní stavební průmyslovou školu v Praze. Jsme vyřízení," pláče babička zavražděné Kamily. "S bývalý přítelem Jakubem P. chodila Kamilka tři roky, a přestože se rozešli, byli spolu v kontaktu - bydleli na stejném internátě v Praze, kde studoval i on jinou střední školu.

Ten večer šla na maturitní ples právě s Jakubem, ale pohádali se, protože jí prý dělal žárlivé scény, když tancovala s jiným, a tak přijela domů asi v půl jedné v doprovodu kamaráda. Já na ní čekala v pokojíčku," líčí osudovou noc matka zavražděné Kamily Hana Čentáková.

Podle maminky jí v zápětí volal Jakub. "Slyšela jsem, jak mu říká, že tam přijde, ale myslela jsem, že se uvidí až druhý den. Mně řekla, že Kuba má nějaký problém. To jsem ji viděla naposled," dodává se slzami matka zavražděné dívky.

Bez šance přežít

Kamila ale vyšla nepozorovaně v pyžamu a tátově bundě před dům. Zde jí podle policie Jakub P. s komplici omráčili kladivem a zatáhli asi 100 metrů mezi garáže. Jedenáct bodnutí nožem a podřízlé hrdlo bylo podle policejních informací příčinou okamžité smrti.

Že dcera chybí, zjistili rodiče až v půl osmé ráno. "Nechápu, jak to mohl udělat a pozvat si na to ještě kumpány. Chci se jim podívat do očí, ale bojím se, že jsou tak bezcitní a apatičtí. Ten, kdo několikrát bodá nožem do dívky, není podle mě člověk. Co z nich do budoucna může být? Včera mi volala maminka Kuby, se kterou se známe, a omlouvala se mi za to, co její syn udělal. Prý jsou z toho naprosto zdrceni," uvedla Čentáková.

Slušní kluci

Kamilu měli všichni rádi. Byla společenská, ráda zpívala a sportovala. Podle třídní učitelky z deváté třídy měla pozitivní vliv na ostatní děti. Kupodivu ani pachatelé hrůzného činu nemají černou minulost. Pochází ze slušných rodin. "Dva z nich chodili kdysi na bílinské gymnázium. Všichni tři spolu s mrtvou dívku byli na sobotním maturitním plese. Jeden z nich dokonce pomáhal s organizací. Žádné kázeňské problémy ve škole s nimi nebyly," řekla Právu ředitelka bílinského gymnázia Jaroslava Mrázová.

Jakub P. odešel v 15 letech studovat střední školu do Prahy, druhý vrah maturoval loni. Mimo školu se ovšem již tak vzorně nechovali. Jakuba P. prý ostatní děti viděly, jak má u sebe stále nůž a druhý gymnazista se prý dokonce jednou vytahoval s pistolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám