Hlavní obsah

Mladíci odsouzeni za pokus zabít taxikáře

– BRNO
Právo, Novinky, Petr Knötig

Zcela chladně a s drobným úsměvem na tváři vyslechli v pátek u Krajského soudu v Brně rozsudek dva mladíci z Mongolska, kteří se v červnu pokusili zavraždit 57letého taxikáře. Do věznice se zvýšenou ostrahou za to poslal soud na 12 let 19letého Khudera Amgalanbaatara a o rok víc si odsedí jeho 22letý kamarád Tsendbaya Narangerel.

Foto: František Langer

Na lesní slavnosti Lapků z Drakova se tradičně s velkou oblibou rýžuje zlato.

Článek

Mladíci taxikáře napadli u Otína na Jihlavsku před šesti měsíci a téměř ho podřezali. Nebýt toho, že chvíli po činu u něj zastavila posádka osobního auta, která mu poskytla perfektní laickou pomoc a přivolala lékaře, taxikář by nepřežil.

Oba se na akci předem domluvili. Potřebovali se muže zbavit proto, aby získali jeho tržbu a taxík VW Passat v ceně 97 200 korun. "Při rozsáhlém dokazování byla vina obou jasně prokázaná. Čin spáchali po předchozí domluvě a zcela promyšleně. Podle dokazování je patrné, že oba předchozí noc prohýřili v zábavních podnicích a tam se také domluvili, že si seženou taxík a řidiče připraví o tržbu," uvedla předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Kritického dne ráno si objednali taxík z Jihlavy do obce Luka nad Jihlavou. Mladší z mužů žádal taxikáře, aby mu zastavil, protože potřebuje vykonat potřebu. Taxikář proto zastavil mimo vozovku. Mladý muž však vyšel z auta a poodešel několik metrů, aby viděl, zda se někdo neblíží.

Když se tváří otočil k taxíku, jeho komplic vytáhl nůž a desetkrát přepadeného bodl do krku, obličeje a zad. Už první rána přeťala taxikáři levou krční tepnu a obličej se mu zalil stříkající krví. V podstatě už po první raně, která připomínala rituální podřezání, mohli muže nechat být, ale Tsendbaya Narangerel bodal dál, jako smyslů zbavený.

Spolupachatel svedl vše na hlavního viníka

Jeho komplic soudcům, tvrdil, že to nebyla promyšlená akce."Na ničem jsme se nedomlouvali a já sám s tím nemám nic společného. Nebyl jsem v autě, když se to stalo," tvrdil soudcům Khuder Amgalanbaatar. Jeho verzi však soudci nevěřili, protože podle výpovědi taxikáře chtěl cíleně zastavit na kopci, aby měl rozhled. Když řidič zastavil v dolině, vyšel z auta a místo nutného vykonání potřeby dával na horizontu pozor, jestli je čistý vzduch.

Nakonec se vrátil do taxíku, pomohl vytáhnout komplicovi řidiče ven a ujeli. Při další jízdě zabloudili a po chvíli se vraceli kolem místa, kde byl těžce zraněný řidič. Zastavili a Khuder Amgalanbaatar chtěl vystoupit, ale zahlédli, jak se k místu blíží auto a tak raději ujeli pryč. 

Proti rozsudku, ke kterému je nutné připočíst ještě vyhoštění obou na trvalo z ČR, se Khuder Amgalanbaatar odvolal a jeho společník se nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám