Hlavní obsah

Místostarosta Mariánských Lázní Horký je podezřelý z korupce

Právo, Rudolf Voleman
Cheb

Až na deset let za mřížemi může skončit v případě prokázání viny soudem místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký (ČSSD). Trestní řízení proti němu totiž vede policie kvůli podezření ze spáchání trestného činu přijetí úplatku, jehož výše měla podle rozsahu trestního řízení přesahovat půl miliónu korun.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký

Článek

„Pouze mohu uvést, že věc byla kvalifikována jako trestný čin přijetí úplatku,“ uvedla v neděli dopoledne chebská státní zástupkyně Helena Pecková poté, co další z podezřelých ze spáchání stejného trestného činu, majitel mariánskolázeňské kabelové televize Jaroslav Vítek skončil po jednání u chebského okresního soudu ve vazbě. Pro Horkého, který byl po výslechu propuštěn v pátek odpoledne, policie uvalení vazby nežádala.

Oba podezřelé však může postihnouot stejný trest. „Pokud by soud uznal vinu podle toho, jak je nyní trestní řízení vedeno, hrozilo by oběma až deset let odnětí svobody,“ dodala státní zástupkyně.

Vítek přichází k soudu, který rozhodl o vazběVideo: Rudolf Voleman, Právo

Z podrobné kvalifikace trestního řízení navíc vyplývá, že se v kauze jedná o úplatek vyšší než půl miliónu korun a nižší než pět miliónů korun. O jak přesnou výši úplatku se mělo jednat, však nechtěla Pecková prozradit.

Odstoupil z kandidátky 

Státní zastupitelství ani policie zatím nechtějí k případu prozradit podrobnější informace. Horký od chvíle, kdy byl ve čtvrtek odpoledne na Masarykově ulici v Mariánských Lázních po autonehodě zatčen hospodářskou kriminálkou, takřka s veřejností nekomunikuje.

E-mailem dal jen svým kolegům ze strany vědět, že odstupuje kvůli trestnímu řízení ze čtvrtého místa kandidátky pro říjnové komunální volby v Mariánských Lázních a rovněž pozastavuje své členství v ČSSD. [celá zpráva]

Starostovi města Zdeňku Královi (ODS) slíbil, že v pondělí 22. září přijde do práce na radnici, aby mu celou záležitost vysvětlil.

Vítek nechtěl v neděli dopoledne před Okresním soudem v Chebu prozatím vazbu komentovat. „Soud vazbu uvalil z obavy, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky,“ vysvětlila státní zástupkyně Pecková.

„Můj klient popírá vinu,“ uvedla Vítkova advokátka Jitka Fišerová. „Podala jsem si stížnost proti sdělení obvinění,“ uvedla Fišerová, která prý sama „obvinění nerozumí“.

Právo už dříve zjistilo, že se případ dotýká vodárenských služeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám