Hlavní obsah

Ministr Němec si došlápnul na soudkyně kvůli průtahům

PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec se zaměřil na soudy, kde mají problémy s dlouho se vlekoucími kauzami. Vyústěním bylo potrestání dvou soudkyň v jediném týdnu. Zajímavé je, že obě soudkyně řešily spory rodičů o dítě.

Foto: Bc. Lucie Drahošová

V pohádkách, které primář Boženský vytvořil společně s kolegyní, se zaměřuje zejména na problematiku dětské obezity

Článek

Ministr ve čtvrtek odvolal předsedkyni Okresního soudu pro Prahu-západ Marii Drahokoupilovou. Důvodem byl její liknavý přístup k soudnímu sporu o dítě. Předsedkyně soudu má být přeložena do severních Čech, pravděpodobně k Okresnímu soudu do Chomutova.

Podle ČT byla Drahokoupilová odvolána kvůli kauze Václava Kříže, který se už 13 let marně snaží o kontakt se svým synem. Soud sice před deseti lety rozhodl, že má právo dítě pravidelně vídat, ale bývalá partnerka mu to neumožnila. Soud ji k tomu dodnes nedonutil.

"Soudkyně se chovaly arogantně, vždycky stály na straně matky. Osud dítěte je vůbec nezajímal," řekl ČT Kříž. Ministr spravedlnosti podle ČT uznal, že soud pochybil a jeho předsedkyni odvolal. "Soud, který není schopný během 13 let vymoci výkon svého rozhodnutí, je špatně vedený soud," řekl ČT mluvčí úřadu Petr Dimun.

O odvolání podle Němce definitivně rozhodl nedávný rozsudek, podle něho Kříž svého syna už nesmí vidět vůbec a může si s ním jenom dopisovat. Odvolaná předsedkyně prý zvažuje, že se bude s ministerstvem spravedlnosti soudit.

Podobný problém v Ústí nad Labem

Podobný spor mezi ministerstvem a soudkyní bude v únoru řešit Nejvyšší soud. Ten na podnět ministra Němce prověří loňský verdikt kárného senátu pražského vrchního soudu, který opatrovnickou soudkyni Okresního soudu v Ústí nad Labem Hanu Vondráčkovou zprostil obvinění z nečinnosti ve sporu o zajištění kontaktu syna s jeho otcem Lubošem Paterou, který se o syna soudí již asi 14 let.

Ústecká soudkyně Hana Vondráčková se v pátek rozhodla, že k 30. dubnu odejde do starobního důchodu. Podle předsedkyně ústeckého okresního soudu Eleonory Studničné původně slíbila, že bude soudit do konce roku, než se vrátí její kolegyně z mateřské dovolené

"Poté, co ji ministr spravedlnosti Pavel Němec poslal před kárný senát Nejvyššího soudu, se rozhodla odejít dřív," řekla v pátek Studničná.

Studničná uvedla, že kvůli tomuto kroku ministra přijde okresní soud o soudce se 460 nerozhodnutými opatrovnickými věcmi. Podle tabulek by měl mít její soud 26 soudců. Na ústeckém okresním soudě je jich ale kvůli mateřským dovoleným a stážím jen 21. "Podle podle počtu podaných žalob a obžalob bychom měli mít 31 soudců," uvedla Studničná.

Reklama

Související články

Ministr odvolal předsedkyni soudu

Ministr spravedlnosti Pavel Němec odvolal z funkce předsedkyni Okresního soudu pro Prahu-západ Marii Drahokoupilovou. Jí vedený soud byl totiž liknavý ve sporu...

Výběr článků

Načítám