Hlavní obsah

Ministerstvo chce snížit množství pervitinu, které člověk může mít

Právo, ČTK, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uživatelům pervitinu ministerstvo vnitra plánuje snížit množství drogy, které mohou mít u sebe, aniž by spáchali trestný čin. Připravuje novelu současného vládního nařízení, podle které se držitel méně než dvou gramů této drogy dopouští pouze přestupku. Mělo by to pomoci snížit počet příležitostných uživatelů, kterých je stále víc.

Foto: KŘP Karlovarského kraje

Zabavený pervitin. Ilustrační foto

Článek

Resort si od výrazného stlačení hranice mezi spácháním přestupku a trestného činu slibuje snížení dostupnosti pervitinu pro experimentátory, problémové dlouhodobě závislé uživatele kriminalizovat nechce.

Informoval o tom mluvčí ministerstva Pavel Novák s tím, že změna příslušného vládního nařízení se v současné době v rámci resortu připravuje.

„Cílem je postihovat prodej i držení malého množství pervitinu. Četnost výskytu pervitinu masivně eskaluje poptávku, vede k rozšiřování počtu náhodných, příležitostných i experimentálních uživatelů a u české veřejnosti i v zahraničí vzbuzuje vcelku oprávněný pocit, že tato jednání jsou v České republice tolerována,“ konstatoval Novák.

Podle vyjádření ministerského náměstka Jaroslava Hrušky pro Radiožurnál souvisí plánovaná změna i se situací v česko-německém pohraničí a tamních asijských tržnicích. Bavorsko a Sasko je totiž v poslední době doslova zaplavováno levným pervitinem, který pochází právě odtud.

Německo chystané opatření uvítalo. "Pro nás je důležité, že cítíme, že pro českou vládu má toto téma absolutní prioritu," řekl náměstek německého ministra financí Hartmut Koschyk.

Zpřísnění jako pragmatický krok

Novák nicméně vyloučil, že by problematická situace v pohraničí byla pro razantní přitvrzení drogové legislativy tím hlavním důvodem.

„Změna není zacílena pouze na pohraničí, nýbrž na celé území ČR. Snížením množství většího než malého a zrušením nutnosti zjišťovat kvalitu drogy dojde ke značnému zjednodušení přestupkového i trestního řízení, což bude mít za následek efektivnější a rychlejší postih drogových protiprávních jednání i snížení ekonomických nákladů,“ poznamenal mluvčí ministerstva.

Zároveň dodal, že změna přinese zvýšení počtu řešených drogových deliktů, a to správními orgány i policií. „Chováme se pragmaticky a cílíme na drogu, která v současnosti představuje největší problém,“ doplnil Novák.

Nařízení určující limity pro držení drog je platné od ledna 2010. Trestným činem podle něj není například držení maximálně 15 gramů marihuany, 1,5 gramu heroinu, jednoho gramu kokainu nebo právě dvou gramů pervitinu. U extáze je hranice, do níž je její přechovávání přestupkem, čtyři tablety nebo kapsle.

Trestné je držení hašiše od pěti gramů, LSD od pěti papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů, hub s halucinogenními účinky nad 40 kusů. Do konce roku 2009 bylo takzvaně tolerované množství drogy dáno jen interními policejními tabulkami, které však byly pouze orientační.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám