Hlavní obsah

Migranti znásilnili holčičky v Kostelci, koluje internetem. Je to lež, vzkazuje policie

Novinky, abe
Hradec Králové

Policisté z Rychnovska, Hradce Králové a Kostelce nad Orlicí se v úterý důrazně ohradili proti vymyšleným zprávám kolujícím po internetu, podle kterých migranti v Kostelci páchají trestnou činnost. Varují před poplašnými zprávami, za které můžou autorovi hrozit až dva roky vězení.

Foto: repro Facebook

Vymyšlená zpráva kolující po internetu

Článek

„Mezi občany se šíří zpráva, která nese znaky trestného činu šíření poplašné zprávy," uvedla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Vymyšlená informace, kolující hlavně po Facebooku, se týká údajného znásilnění dvou malých děvčat, jehož se měli dopustit cizinci ubytovaní v kosteleckém Pobytovém středisku. Ti podle informací Novinek na místě skutečně bydlí, k popsané události ale podle policie nikdy nedošlo. Počet ubytovaných znám není.

Další lží je údajný nález „podříznutého chlapa v kontejneru", šíří se také zavádějící informace ohledně přepadení obsluhy místní čerpací stanice. K poslední události skutečně došlo, policisté ale přijeli na místo události do tří minut od oznámení, ne po třičtvrtěhodině, jak stojí ve lživé zprávě. Pachatel přepadení byl podle policie zadržen a obviněn.

Běžná bezpečnostní situace

Rychnovští kriminalisté momentálně šetří, kdo je autorem poplašných zpráv. Na sociální síti mimo jiné zaznělo také sdělení, že policie médiím zakazuje o některých událostech informovat.

„Opak je pravdou. Policie informuje veřejnost o bezpečnostní situaci ve všech regionech," dodala Ježková. V Kostelci nad Orlicí došlo také k navýšení počtu sloužících policistů ze současných 20 na 28.

Policisté zdůrazňují, že bezpečnostní situace v daném regionu ničím nevybočuje a naopak dochází k poklesu počtu trestných činů. Autorovi poplašných zpráv hrozí odnětí svobody na dva roky nebo zákaz činnosti.

Tzv. hoaxy, tedy vymyšlené zprávy kolující po internetu jsou v Česku poměrně časté. Zatímco dříve se jejich autoři snažili přilévat olej do ohně protiromské nenávisti, v současnosti jsou jejich vděčným terčem uprchlíci. Nedávno vzbudila pozornost kauza fámy o Arabech, kteří měli zemědělci v Lidéřovicích na Jindřichohradecku podřezat veškerá hospodářská zvířata. Sedmačtyřicetileté ženě z Dačicka za ni hrozí trestní stíhání kvůli šíření poplašné zprávy.

Výběr článků

Načítám