Hlavní obsah

Měli ukrást 74 miliónů, exministryně Kovářová je propustila

Novinky, Karen Mchitarjan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se může považovat za nejkontroverznější ministryni v historii České republiky. Přestože úřadovala ve funkci pouhých třináct měsíců, stihla podat 112 stížností pro porušení zákona.

Článek

Nejméně deset ale současný ministr Jiří Pospíšil považuje za kontroverzní. A to i případ, kdy Kovářová zapříčinila úprk lupičů, kteří v roce 2008 v Hořicích na Jičínsku ukradli z auta jedné bezpečnostní služby 74 miliónů korun. Popisuje to reportáž Mirka Vaňury.

„To byl největší šok, který jsem za své dvacetileté praxe na státním zastupitelství zažil. Nemohl jsem z toho pořádně spát. Následně jsem psal paní ministryni dopis, dodnes jsem ale žádnou odpověď nedostal,“ svěřil se krajský státní zástupce Pavel Hochmann, který měl případ na starosti.

Foto: Novinky

Josef Blažek a Rudolf Tesárek

A stejně mluví i soudce Jiří Vacek. Na něj to dělá takový dojem, že se ho ani neodváží vyslovit nahlas. „Byl to pro mě velký šok, jaký jsem do té doby nezažil a snad už ani nezažiju,“ říká Vacek, který nedoufá, že se pachatelé Josef Blažek a Rudolf Tesárek ještě někdy vrátí do věznice, kam patří. A to i přesto, že je na ně od 19. listopadu loňského roku vydaný jak evropský, tak mezinárodní zatykač.

„Pachatelé mají k dispozici 70 miliónů, které mohou na svobodě užívat. Čtyři jsme zadrželi. Nevíme ale, kolik mají oni a kolik mohou užívat lidé, kteří jim třeba pomohli na svobodu,“ říká Vacek, který tak naznačuje, že náhlé propuštění Blažka a Tesárka nemusí být jen shoda náhod.

Foto: Novinky

Z rekonstrukce krádeže

Kovářová, která ke svému rozhodnutí podala jen jedno vyjádření, se ale hájí. Prý jí šlo jen o to, aby se dodržoval zákon. "V okamžiku, kdy mí lidé dospěli k tomu, že byl v jakékoli věci porušen zákon, jsem takovou stížnost podala. Je-li v pravomoci ministra podat stížnost pro porušení zákona a má všechny důvody se domnívat, že tam porušen zákon byl, ji má podat,“ řekla Kovářová, která zároveň kategoricky odmítla, že by odsouzené osobně znala.

Změna výpovědí

A co se onoho osudného odpoledne stalo? Řidič bezpečnostní agentury Milan Horych, který si odpykává pětiletý trest, se dohodl s Blažkem a Tesárkem, kteří v nehlídaný okamžik z vozu odcizili 74 miliónů korun.

Foto: Novinky

Z rekonstrukce krádeže

Zpočátku sice posádka přepadeného vozidla policistům řekla, že je neznámý pachatel přepadl u Sedmihorek na Semilsku, když zastavili, aby si jeden ze dvou mužů odskočil na záchod. Mezitím prý na druhého člena posádky zaútočil ozbrojený pachatel, kterému muž peníze vydal.

Foto: Novinky

Z rekonstrukce krádeže

Horych ale později uvedl, že to vymyslel jeho kolega, který se prý na krádeži nepodílel. K samotnému odcizení peněz došlo o několik desítek kilometrů dál, a to na čerpací stanici v Hořicích na Jičínsku, když si posádka šla v pracovní době něco koupit. V tu chvíli Blažek s Tesárkem nerušeně otevřeli Horychem v autě zanechanými klíči kufr vozu a přendali tašky s penězi do svého vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám