Hlavní obsah

Měla jsem slyšení, řekla obžalovaná z pobodání ženy na ulici. Dostala 16 let

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Celkem 16 let ve vězení a v detenčním ústavu má strávit 22letá invalidní důchodkyně Klára Kopecká z Loun. Za pokus o vraždu ji tam v úterý poslal Krajský soud v Ústí nad Labem, protože letos v dubnu pobodala v Lounech na ulici 34letou ženu, které chtěla sebrat peněženku. Napadená žena měla na těle sedm bodných ran. Jen shodou náhod nepřišla o život.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Klára Kopecká před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Rozsudek je pravomocný, Kopecká i státní zástupce se práva na odvolání na místě vzdali.

Případ se stal 16. dubna kolem deváté hodiny večer v Lounech u Tyršova náměstí. Když kolem Kopecké procházela poškozená 34letá žena, odsouzená směrem k ní natáhla ruku s úmyslem jí sebrat peněženku s hotovostí a platební kartou. Žena nesoucí peněženku si ji přitiskla k hrudi a začala utíkat.

„Vytáhla kuchyňský nůž o délce čepele 20 centimetrů, který měla při sobě, a zasadila tímto nožem poškozené nejprve zezadu tři bodné rány,“ popsal jednání útočnice státní zástupce Vladimír Jan.

Praly jsme se, chtěla jsem telefon.
obžalovaná

Jakmile se k ní žena později otočila, bodla ji Kopecká ještě čtyřikrát. Útočnice ženě, která si šla jen pro pití do obchodu, probodla mimo jiné plíci. „Chtěla jsem utíkat domů. Chtěla jsem se nadechnout, nešlo to,“ vypověděla pobodaná žena. Protože nemohla kvůli traumatizujícímu zážitku vypovídat, soudce četl její dřívější výpověď. Nůž ani bodné rány zprvu prý nezaregistrovala. „Necítila jsem ani bolest, pak ale jak mi teče krev po zádech,“ uvedla.

Zraněná měla štěstí

Znalkyně z oboru soudního lékařství Andrea Vlčková u soudu vypověděla, že Kopecká nemusela bodat velkou intenzitou. Pobodaná podle ní měla ale velké štěstí. „Jen shodou náhod utrpěla takové poranění, které ji neohrožovalo na životě,“ řekla Vlčková s tím, že stačilo bodnout o centimetr vedle a zranění mohlo být smrtelné.

„Zraněná se mohla třeba pohnout a zranění mělo fatální následek,“ dodala Vlčková. Žena se léčila čtyři měsíce.

Kopecká se ke svému činu přiznala. „Měla jsem slyšení. Vzala jsem nůž, aby to přestalo,“ řekla u soudu. Drogy ale prý nebrala. Již v přípravném řízení přiznala, že útočila kvůli penězům. „Praly jsme se, chtěla jsem telefon. Pobodala jsem ji, že na mě volala policajty,“ řekla Kopecká soudu. Na otázku, zda si uvědomovala, že ženu pobodala, odvětila: „Mně to je jedno.“ Později prohlásila, že činu lituje.

Podle odborníků je možnost resocializace Kopecké vyloučena, i proto soud nařídil její umístění do detenčního ústavu. Je nebezpečná a měla by proto zůstat podle soudu pod dohledem odborníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám