Hlavní obsah

Měl být zavřený v ústavu, říkají lidé o podezřelém z vraždy dvojčat na Pelhřimovsku

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov

„Takoví nemají mezi normálními lidmi co dělat. Měl být zavřený v ústavu,“ ulevila si v centru Počátek jedna z oslovených starších žen jdoucích z nákupu. Půvabné městečko, které se do širokého povědomí zapsalo jako kulisa k filmu Postřižiny, se v posledních desítkách hodin jakoby probouzí z šokující bratrovraždy.

Foto: Jana Pechová, Právo

Dům v Počátkách, kde došlo v sobotu k rodinné tragédii, má vstupní dveře zalepené policejní páskou.

Článek

Šestadvacetiletý muž tu v sobotu podle policie zabil o devět let mladší dvojčata. Nejstarší bratr skončil po napadení v nemocnici. [celá zpráva]

Mluvit o rodině tamní lidé nechtějí. „Taková tragédie. Chudák maminka,“ vrtí hlavou žena středního věku, sousedka z ulice. Hochy prý vídala, většinou když venčili psy. Do ulice na okraji 2,5tisícových Počátek se měli nastěhovat někdy před deseti lety, od té doby žili v přízemním domku, aniž by budili jakkoli zvýšený zájem okolí.

„Myslím, že teď chodili prvním rokem někam do učení,“ zamyšleně zmínila oslovená paní, zjevně si promítající kluky, kterým se právě otevírala cesta do života a které už nikdy neuvidí.

Co druhého nejstaršího z bratrů k útoku na sourozence vedlo, nikdo netuší. Informace o činu mají vesměs z médií, dveře do domku, kde se brutální čin odehrál, blokuje policejní páska. Za okny je tísnivé ticho.

Nikde nepracoval

„On byl prý psychicky nemocný. Podle všeho nikde nepracoval. Potuloval se tu s takovou místní partou vagabundů. A mezi lidmi se říkalo, že asi berou i drogy,“ uvolila se říct pár slov mladší brunetka. Stejně jako kdokoli další z oslovených odmítla vystupovat pod svým jménem – lidé se tu navzájem znají.

„Takovej divnej patron to byl, už z obličeje bylo vidět, že s ním něco není v pořádku. Asi měl invalidní důchod a spoustu času,“ doplnil penzista postávající poblíž autobusového nádraží. Kousek od nonstop baru, kde prý lidé druhého nejstaršího z bratrů často vídali.

Obtěžoval hosty

Žena u baru ale moc hovorná není. „Kdysi sem chodíval, dostal červenou. Už před několika lety,“ distancuje se od někdejšího štamgasta. Na otázku, proč se detailně vyjadřovat nechce, odpověděla: „Obtěžoval hosty.“ Vylučuje však, že by se kdy jednalo o agresivitu.

Než přijde její mladší kolegyně, aby utnula hovor rázným vstupem „vyjadřovat se nebudeme“, dozvídám se ještě, že i po zákazu muž v místě sedával, ale venku před lokálem – většinou s lahví piva zakoupenou v nedaleké večerce.

Počátky jsou v těchto dnech zamlklé, souznějí s blížícím se listopadovým počasím. „Minulý týden tu shořel ve stejné části města majiteli dům. Tak se děsíme, co přijde do třetice,“ rozloučila se mladá žena obsluhující jeden ze zdejších malých krámků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám