Hlavní obsah

Matka se synem měli připravit stovky lidí o miliony. Chtěli jsme jim pomoct, hájí se

Novinky, bad
Praha

Kauzu údajného několikaletého podvodu s více než pěti sty poškozenými otevřel v pondělí Krajský soud v Praze. Martin Vaněk a jeho matka Jarmila Vaňková podle obžaloby připravili stovky lidí o více než pět milionů korun. Vaněk v pondělí u soudu prohlásil, že chtěl lidem pomoci se splácením půjček.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Vaněk, který podle obžaloby připravil spolu se svou matkou o peníze přes pět set lidí.

Článek

Matka se synem podle obžaloby mezi roky 2009 a 2014 nabízeli ať už formou inzerce v denících Blesk a Aha nebo rozesíláním letáčků konsolidaci půjček a finanční poradenství.

Klientům pak na základě jejich pohledávek poslali mandátní smlouvy, smlouvy o spolupráci či plné moci k podepsání.

Chtěli tak prý klientům pomoci ve sjednocení pohledávek v jednu splátku. „Chtěl jsem docílit toho, aby lidé spláceli v menších částkách, pravidelně, všem věřitelům,“ uvedl u soudu Vaněk, který s nápadem přišel.

Jeho idea byla, že za určitou měsíční provizi (která činila šest set až sedm set korun) bude za dlužníky vyřizovat jejich pohledávky, resp. měsíční splátky. Klient tak poslal Vaňkovým určitou částku, ze které si obžalovaní strhli provizi a zbytek rozdělili mezi klientovy věřitele. „Byla lepší snaha zaplatit aspoň sto korun než neposlat vůbec nic,“ podotkl Vaněk.

V minulosti byl Vaněk odsouzen k podmíněnému trestu za podvod

Mezi věřiteli klientů Vaňkových byli mobilní operátoři, bankovní i nebankovní společnost, pojišťovny, různé státní úřady nebo exekuční úřady.

Věřitelům Vaňkovi rozeslali plné moci od klientů. Podle obžaloby ale už klientům následně neřekli, že v jejich věci nejednají nebo že věřitelé plné moci neakceptovali. Většinu z peněz přijatých od klientů si podle žalobce ponechali. Více než pěti stovkám lidí podle něj měli Vaňkovi způsobit škodu ve výši 5 351 298 korun.

Vaněk u soudu tvrdil, že žádné zprávy o neakceptování plné moci ze strany věřitelů nedostal, jen v několika málo případech prý dostal plnou moc zpět, protože splátka byla mezitím splacena.

Matka poskytla účet

Jeho matka požádala o jednání v její nepřítomnosti. Z její výpovědi na policii a výpovědi jejího syna vyplynulo, že k žalovaným aktivitám poskytla svůj účet, ze kterého rozesílala na základě synových instrukcí peníze a pomáhala synovi s rozesíláním pošty. S klienty údajně vůbec nekomunikovala.

Svědci ale nicméně například uvedli, že s ní mluvili po telefonu. Vaněk to vysvětloval tím, že mluvil i třeba deset hodin denně a moduloval se mu proto hlas. Další svědci zase vypověděli, že když chtěli mandátní smlouvu Vaňkovým vypovědět, dostalo se jim ze strany matky výhrůžek soudem.

V minulosti byl Vaněk, který dříve prodával úvěry u nebankovních společností jako Home Credit, odsouzen k podmíněnému trestu za podvod za půl milionu, když několika stovkám lidí slíbil za „registrační poplatek“ zařízení úvěru. Pak jim ale sdělil, že nesplňují podmínky pro získání úvěru. Poplatek si ale ponechal.

Za část podvodů byl Vaněk i jeho matka už loni odsouzeni nymburským okresním soudem, rovněž k podmíněnému trestu. Nyní oběma hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám