Hlavní obsah

Matka, která měla zavraždit tři novorozence, u soudu jen plakala

Právo, Miroslav Homola, Petr Kozelka
Aktualizováno

V neforemných černých šatech, s očima zarudlýma od pláče a tiše vzlykající. Tak předstoupila v úterý před senát brněnského krajského soudu jednatřicetiletá Michaela H. z Vlasatic. Státní zástupkyně ji viní z toho, že v uplynulých dvou letech postupně zavraždila své tři novorozené děti a jejich těla schovala ve sklepě domu, kde bydlela se svým manželem a dalšími dvěma staršími dětmi ve věku 11 a 8 let.

Obžalovaná přichází k souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Matka se k činu nepřiznala. Pokud ji senát v čele s Tomášem Kurfiřtem shledá za smrt dětí odpovědnou, hrozí jí až doživotí.

Hrůzný nález učinili vyšetřovatelé v otlučeném domě v jihomoravských Vlasaticích o letních prázdninách 2013. Ve sklepě tam našli igelitové tašky s ostatky tří novorozenců.

„Obžalovaná poté, co počátkem roku 2012 zjistila, že je těhotná, rozhodla se dítě hned po porodu usmrtit kvůli špatné finanční situaci v rodině. Lékaře nenavštěvovala, a když na ni v květnu přišly porodní bolesti, porodila doma na gauči dvojčata. Neposkytla jim žádnou péči a ani to neměla v úmyslu. Rukou jim překryla ústa a nos, dokud se nepřestala hýbat a plakat. Pak je zabalila do ručníku, dala je do igelitky a odnesla do sklepa,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Jsem si vědoma toho, proč jsem tady, ale nesouhlasím s tím, co je v obžalobě. Nikdy jsem neměla v úmyslu ublížit svým dětem
obžalovaná

Své těhotenství podle žalobkyně žena dokázala utajit nejen před svým okolím, ale i před manželem. Byla totiž korpulentní postavy a těhotenství navíc maskovala volnými šaty. Několik měsíců po hrůzném činu podle spisu znovu zjistila, že je těhotná. I tentokrát se dle Zámoravcové rozhodla novorozeně zavraždit.

Foto: Miroslav Homola, Právo

„Opět porodila doma v posteli zdravou holčičku, nepřerušila ani nepodvázala pupeční šňůru, pak ji opět dala do igelitky a schovala ve sklepě,“ dodala žalobkyně.

Policisté ji měli donutit k přiznání 

Při prvním výslechu se měla žena k činům doznat. „Přiznávám se ke všemu, bylo to tak,“ uvedla do protokolu i za přítomnosti svého obhájce. Při dalším výslechu už nevypovídala a v úterý před soudem už o vraždách nemluvila.

„Jsem si vědoma toho, proč jsem tady, ale nesouhlasím s tím, co je v obžalobě. Nikdy jsem neměla v úmyslu ublížit svým dětem,“ vzlykala s tím, že k prvnímu přiznání ji vyšetřovatelé donutili, když zneužili její špatný psychický stav.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obžalovaná přichází k soudu

Podle vyšetřovatelů žena své děti zavraždila proto, že ji trápila špatná finanční situace v rodině. Obžalované se ve škole nedařilo, pracovala jako uklízečka, prodavačka a ve skladu. Rodina nasekala dluhy téměř za milión korun a byla finančně na dně, to matce ale nebránilo, aby si dopřávala marihuanu a také alkohol.

Na děsivý případ se přišlo díky gynekologovi, ke kterému žena šla kvůli poslednímu těhotenství. Lékař se pak zajímal o osud dítěte, žena mu měla říct, že zemřelo v nemocnici, ale lékaři se to nepozdávalo a rozhodl se kontaktovat policii. Jednání je u brněnského soudu naplánováno ještě na středu, verdikt by mohl zaznít ještě tento týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám