Hlavní obsah

Mašínovi nedostanou zpět rodinný statek, soud vydání zamítl

Sourozenci Mašínovi nedostanou zpátky rodinný statek v Lošanech na Kolínsku, rozhodl Krajský soud v Praze. Majetek jim zabavili komunisté, celý ho rodina zpátky nikdy nedostala, protože bratři Ctirad a Josef žili v zahraničí. Soud zamítl žalobu jejich sestry Zdeny Mašínové, ale jen z formálních důvodů. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mašínová vlastní menší část statku, zbytek patřil Ctiradovi a Josefovi. Stát jim ale majetek nevrátil, protože neměli české občanství. Podle krajského soudu Mašínová nemůže podávat žalobu sama, žalovat musejí všichni dědicové.

Mašínová chce oslovit bratra Josefa a dědice Ctirada, aby se k žalobě připojili. "Budu s ní o tom muset promluvit, sám osobně se soudit před českými soudy nechci," řekl ale ČT Josef Mašín.

Statek v Lošanech byl po zestátnění dílnou a ubytovnou, nyní je kvůli nejasnému vlastnictví prázdný. Zdena Mašínová se dům s pozemky snaží získat zpět od počátku 90. let.

Josef a Ctirad Mašínovi vedli v 50. letech protikomunistickou odbojovou skupinu a probili se do západního Berlína. Josef dosud žije v USA, Ctirad tam zemřel v srpnu 2011. Jejich skupina v roce 1953 zabila při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Někteří lidé jim ale dodnes vyčítají, že postřelili hasiče a zastřelili ozbrojeného muže, který převážel peníze, a chloroformem omámeného příslušníka tehdejší policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám