Hlavní obsah

Manžel exministryně Juráskové dostal podmínku, za pokus o vraždu mu hrozilo 20 let

Právo, zaš
Plzeň
Aktualizováno

Roční podmínku dostal za výtržnictví manžel exministryně zdravotnictví Dany Juráskové Vlastimil. Rozsudek padl ve středu u Krajského soudu v Plzni. Juráskovi přitom za pokus o vraždu hrozilo až dvacetileté vězení.

Foto: Jan Švábek, Právo

Vlastimil Jurásek u Krajského soudu v Plzni.

Článek

Podle Juráskova obhájce nebylo prokázáno, že by chtěl svoji manželku zavraždit. „Psychický nátlak na manželku byl veden jen za účelem toho, aby se mu  přiznala k nevěře,” řekl obhájce Robert Kase.

Státní zástupce Jakub Kubias u soudu dříve uvedl, že Jurásek plánoval vraždu své ženy a následně zřejmě chtěl zabít i sám sebe. Svědčí o tom mj. dopisy na rozloučenou, které dopředu připravil. Dětem v nich radil, jak mají nakládat s majetkem a s úsporami. Děti rodičů ale u soudu sdělily, že v jejich přítomnosti otec k fyzickému násilí nikdy nesáhl.

„Je pravda, že je vznětlivý, ale on je taková povaha. Na to jsme byli zvyklí. Nemyslím si, že by taťka chtěl někdy vyloženě ublížit mamce, že by ji chtěl zabít,“ sdělila dcera Kristýna.

Našel mail

Rozepře v jednatřicetiletém manželství začaly gradovat letos v březnu. Jednoho dne Jurásková nechala na počítači otevřenou elektronickou poštu, kde nechyběl ani mail od známého, se kterým se prý deset let neviděla.

„V emailu byl obrázek ženy v kožených kalhotách a nějaké povídaní,“ citoval soudce z výpovědi Juráskové z přípravného řízení. Jurásek po přečtení korespondence začal zuřit. Po své ženě chtěl, aby si ihned sbalila kufry a z domu odešla.

Když vzápětí Jurásková odjela k sestře, její muž údajně dva týdny nejedl, nechodil do práce a užíval léky na spaní. Chtěl vše vrátit zpět, ale marně.

Podle Juráskové problémy doprovázely manželství od počátku. „Na začátku vztahu mi (manžel pozn. redakce) dvakrát přišel na nemanželský vztah. Poprvé mě fyzicky napadl, byla jsem hospitalizována, ale nijak jsem to neřešila. Neřešila jsem to ani podruhé. Brala jsem to tak, že si za to mohu sama,“ citoval soudce bývalou ministryni.

Jízda hrůzy

Samotného činu se měl Jurásek dopustit letos v dubnu, kdy už rodina žila odděleně. Tehdy ženě vracel auto s tím, že si ještě potřebuje někam sjet. Jakmile si žena sedla na zadní sedačku, zablokoval dveře dětskou pojistkou. Cestou z Prahy se Juráskové podařilo dostat z auta až ve Vejvanově u Rokycan, kde muž zastavil, aby jí ukázal fotky dětí a dal jí dopis. Jurásková přelezla přes přední sedadlo a dostala se ven.

„Manžel ke mně přiběhl, srazil mě k zemi a mlátil mě do obličeje. Za nohu a ruku mě táhl zpátky,“ citoval dále Juráskovou soudce s tím, že na pomoc začali přicházet kolemjdoucí. Mezi nimi byl i starosta obce Luboš Špilar. „Volání bylo drastické. Šel jsem se podívat, co se děje. Padly nějaké facky do hlavy, paní ležela na zemi,“ uvedl s tím, že poté přivolal policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám