Hlavní obsah

Manažery ústeckých firem EDS a Viamont stíhají kvůli krácení daní

Právo, ČTK, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři zástupce dvou velkých stavebních firem Viamont DSP a Energetické a dopravní stavby (EDS)obvinila z krácení daně ústecká policie. V průběhu let 2008 a 2009 měli společným jednáním vystavovat faktury za služby, které pravděpodobně nebyly provedeny. Stát měli připravit o zhruba 15 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Policisté se domnívají, že služby nebyly nikdy provedeny. „Přesto tyto služby ve výši cca 50 miliónů korun vykazovali do příslušných daňových přiznání,“ uvedla ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Zakázku získala společnost Viamont DSP. Podle policie pak část prací fiktivně zadala společnosti EDS.

Za trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí obviněným zástupcům firem trest vězení ve výši od 5 do 10 let. „S ohledem na další průběh vyšetřování nebudeme sdělovat k tomuto případu bližší informace,“ dodala Hyšplerová.

Spolumajitelem Viamont byl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček z Topolánkovy vlády. Prodal ho, než se stal v roce 2006 ministrem, ale spekulovalo, že je s firmou nadále propojen a dohazuje jí lukrativní zakázky.

Spoluvlastníkem EDS je čen ODS Patrik Oulický. Ten ČT řekl, že o kauze nic neví. Do EDS vstoupil až o rok později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám