Hlavní obsah

Máme moc policistů, počty se budou snižovat

Právo, Novinky, Jakub Troníček, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika má v poměru k počtu obyvatel více policistů než většina evropských států. Z údajů OSN za rok 2002 vyplývá, že ze zemí OECD jsme v tomto ohledu třetí za Itálií a Portugalskem, v Evropské unii nám patří sedmé místo. Podle tiskové mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové je v současné době v Česku zhruba 47 tisíc policistů.

Foto: Radka Miloševská

Denisa Porubková pravidelně navštěvuje oddělení následné péče Vítkovické nemocnice v Ostravě.

Článek

"To číslo je zcela jistě vysoké a vypovídá především o špatné organizační struktuře v naší policii," řekl Právu zástupce ředitele Českého helsinského výboru Pavel Bílek.

Podle něj je alarmující především vysoký počet policejních úředníků, kteří nejsou v přímém výkonu služby. "Máme moc policistů v kancelářích, ale málo na ulicích," upřesnil Bílek. O dědictví z dob komunismu, kdy byl policejní aparát přebujelý, však podle něj jde pouze částečně.

"Patnáct let je dostatečně dlouhá doba, aby se to změnilo. Tady ovšem nikdo nebyl schopen udělat komplexní reformu," upozornil Bílek. Zároveň uvedl, že tento nepříznivý trend by mohl významně zvrátit schválený zákon o služebním poměru, který by měl začít platit od ledna příštího roku.

"Důležité je, že vůbec poprvé zavádí tento zákon u české policie kariérní řád. Zároveň umožní odpovědným policejním funkcionářům zbavit se nekvalitních policistů," vysvětlil Bílek.

Bublan: služební zákon je priorita

"Dokážu si představit efektivní policejní sbor, který bude mít zhruba o patnáct procent pracovníků méně, než má teď. Rozhodně není důvod, aby se stavy i nadále navyšovaly, a to ani s přihlédnutím ke zvýšeným bezpečnostním opatřením kvůli terorismu," doplnil Bílek s tím, že tento trend je patrný po celé Evropě.

Že jsou počty policistů ve většině evropských zemí skutečně nižší, Právu potvrdil i ministr vnitra František Bublan. Do budoucna proto již nechce jejich počty zvyšovat. Připomněl ale zároveň, že v Česku jsou do počtu policistů často zahrnuti i úředníci či analytici, kteří v jiných zemích policejní uniformu nenosí a ve statistice počtu policistů tak nefigurují.

Cestou, kterou je podle Bublana třeba do budoucna jít, je zvyšování nikoli počtu, ale kvality policistů a také používání kvalitnější techniky. "Až začne platit nový služební zákon, chceme dostát svým zvýšeným finančním závazkům vůči lidem. Dále zvyšovat počty policistů proto již nebude možné.

Chci, abychom měli dobře zaplacený menší počet policistů," uvedl včera ministr. Prosazení platnosti nového služebního zákona již od ledna příštího roku zároveň označil jako jednu je svých priorit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám