Hlavní obsah

Máma se s popelářským vozem srazila úmyslně, tvrdí dcera

Právo, Novinky, mip, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Srážka osobního vozu s popelářským vozem, která se stala v pátek na Liberecku a zemřela při ní řidička se dvěma dcerami, byla způsobena úmyslně. Tvrdí to na svém facebookovém profilu dívka Mája H. s tím, že je starší dcerou řidičky.

Foto: Radek Hnízdo

Nehoda na Liberecku

Článek

Dívka je přesvědčená, že matka způsobila nehodu záměrně. Za tragédií je podle Máji H. spor o děti. Dívka tvrdí, že se k nehodě chce vyjádřit a některé věci říci „nahlas“.

„S nesmírně těžkým srdcem musím říct, že oběťmi včerejší (páteční pozn. redakce) tragické dopravní nehody mezi Frýdlantem a Libercem byla moje máma a její dvě nejmladší děti, mé sestry, kterým bylo jen 6 a 4 let. Nevím, jak moc mohu být otevřená, jelikož probíhá vyšetřování, ovšem jsem přesvědčena (a nejen já), že nehoda byla vinou mámy a to účelná,“ napsala dívka na Facebook.

Podrobně popisuje rodinnou situaci i vleklý spor o svěření výchovy jejích dvou sester otčímovi, které trvaly 11 měsíců. Dívka se v prohlášení zlobí na úřady, které podle jejích slov nadržovaly její matce.

„Veškeré státní orgány včetně kriminální policie byly několikrát upozorněny mnou, sestrou a otčímem, i jinými členy rodiny, že máma není zcela psychicky v pořádku a je schopna dětem vážně ublížit. Bylo to několikrát zapsáno do různých záznamů a nikdo na to nebral zřetel, nikdo nechtěl slyšet zvukové nahrávky dokazující, že je máma psychicky labilní,“ píše Mája H.

Dívka tvrdí, že její příběh by měl být varováním, kam se mohou spory dostat.

Úřady odmítají komentáře

Policie video dívky na sociální síti komentovat nechce. „Už jenom s ohledem na to, že jde o případ, který se týká nezletilých dětí,“ řekla Právu mluvčí policie Dagmar Sochorová. Podle ní ale policisté ve vyšetřování páteční dopravní nehody pokročili.

Nehodu začali vyšetřovat jako podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. Koho z toho podezřívají, ale říct nechtějí. „Vzhledem k probíhajícím úkonům trestního řízení a věku nezletilých dětí nebudeme nyní poskytovat žádné další detailnější informace k okolnostem této velmi tragické události,“ dodala Sochorová. Nařízeny také byly pitvy všech tří zemřelých.

Úkony OSPODu budou prošetřeny

Komentář k výrokům dívky poskytl frýdlantský starosta. „Případ této rodiny osobně neznám, nicméně sám mám dvě malé děti a nesmírně mě celá událost mrzí. Co se týče oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) Městského úřadu Frýdlant, mohu jen upřesnit jeho roli v tomto případě. OSPOD Frýdlant nefiguroval v kauze jako kolizní opatrovník, pouze prováděl jednotlivé úkony, které si od něj vyžádal OSPOD Magistrátu města Mladá Boleslav a Okresní soud v Mladé Boleslavi,“ řekl starosta města Dan Ramzer (ODS).

„Nicméně osobně budu požadovat, aby správnost a zákonnost těchto úkonů, které OSPOD Frýdlant prováděl, prošetřil nadřízený orgán, kterým je odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje. Ten rozhodne, zda postup pracovnic OSPODu ve Frýdlantě byl správný, či došlo k pochybení. Toto rozhodnutí náleží tomuto orgánu, nikoli Městu Frýdlant,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám