Hlavní obsah

Majitelka otrávených psů ze Štarnova přijde i o zvířata, která jí zbyla

Právo, Miloslav Hradil

Zdeňka Grohmanová ze Štarnova na Olomoucku, která byla majitelkou sedmadvaceti otrávených psů, jejichž těla byla minulý týden nalezena v křoví u polní cesty za rybníkem Husinec v nedalekých Bohuňovicích, přijde i o zbylých nejméně dvacet psů.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Ilustrační foto.

Článek

O jejich odebrání rozhodli v pondělí na návrh veterinářů úředníci radnice ve Šternberku. Psi mají být umístěni v útulcích. Městský úřad přitom zřejmě využije nabídky Ligy na ochranu zvířat, která už minulý týden nabídla umístění psů do útulků po celém Česku.

K odběru psů dojde podle vedoucího odboru životního prostředí šternberské radnice Miroslava Kluky tento nebo příští týden. Hlavním důvodem jsou nevyhovující životní podmínky zvířat, která navíc nemají potřebnou péči. „Lze říci, že způsobem života týrají sama sebe,“ uvedl Jiří Zubal z Krajské veterinární správy v Olomouci, která navrhla odebrání psů.

Kromě psů, nalezených v Bohuňovicích, byli jedem usmrceni i další tři psi, jejichž těla Grohmanová v pátek vytáhla v pytli před vrata svého domu. O jejich převoz do kafilérie se postarala na své náklady obec. „Učinili jsme tak z hygienických důvodů, protože majitelka tvrdila, že nemá na jejich likvidaci peníze,“ řekla Právu starostka Štarnova Daniela Dvorská (ODS).

Sousedé si na psy stěžovali dlouhodobě

Psi paní Grohmanové byli v minulých několika letech častým terčem stížností místních obyvatel, kterým vadil zejména hluk a zápach. Zadávili ve vsi také několik slepic.

Chovatelka tvrdí, že za smrtí psů je místostarosta Štarnova Stanislav Nykl (nez.), který měl ještě s jedním místním mužem přivézt granule, které měla Grohmanová psům dát. Následně pak prý oba muži mrtvé psy, nalezené později v Buhuňovicích odvezli. Takové nařčení místostarosta odmítá. „To, co paní Grohmanová říká, není pravda. Žádné granule jsem jí nedal, natož pak jed. To bych v životě neudělal,“ řekl již dříve Právu Nykl.

Rozhodnutí šternberské radnice vedení Štarnova přivítalo. „Vítáme jej a myslím si, že se ulehčí hlavně lidem v sousedství. Do budoucna jsem však spíše skeptická. Nikdo totiž nemůže zabránit opakování situace, pokud si sama paní Grohmanová neuvědomí, že takto nelze obtěžovat okolí,“ poznamenala Dvorská. Případem se i nadále zabývá policie.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Muž vyhodil z Nuselského mostu dva psy

Velmi krutě se v pondělí dopoledne zachoval třiatřicetiletý řidič červené felicie z Prahy. Když projížděl přes Nuselský most po magistrále směrem z centra,...

Výběr článků

Načítám