Hlavní obsah

Majitel domů v romském ghettu v Ostravě se pokusil o sebevraždu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Majitel několika domů v romském ghettu Přednádraží Oldřich Roztočil se pokusil o sebevraždu. Novinky o tom ve čtvrtek informoval aktivista Kumar Vishwanathan, který ostravským Romům pomáhá.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Oldřich Roztočil, majitel deseti domů v Přednádraží

Článek

Důvodem zoufalého kroku majitele byla údajně bezvýchodnost jeho situace a bezradnost nad osudem více než stovky lidí, kterým hrozí z ghetta vystěhování.

Oldřich Roztočil měl spolykat větší množství prášků. Našel ho údajně někdo z jeho blízkých, který zavolal lékaře.

„Byl to zoufalý krok podnikatele, který se dostal do obrovské tísně jen kvůli tomu, že představitelé města nejsou kvůli vzniklé situaci schopni sedět u jednoho stolu a spoustě lidí hrozí vystěhování,“ řekl Vishwanathan.

Vyjádření Oldřicha Roztočila se nepodařilo získat, protože nebere mobilní telefon. Podle informací Novinek se chce přes prodloužený víkend dát po psychické i fyzické stránce dohromady.

Jedním z důvodů pokusu o sebevraždu mohla být skutečnost, že v posledních týdnech pomalu pokračuje devastace Roztočilových domů a zloději tam pod vidinou toho, že domy jsou odsouzeny k zániku, rozkrádají střešní krytinu a další věci, které se dají zpeněžit ve sběrně.

„Poslední takový případ jsme dostali nahlášen dnes ráno, podezřelého jsme zadrželi. V průběhu září jsme pak dostali dalších pět podobných oznámení na rozkrádání kovových částí domů. V těchto případech se nepodařilo pachatele dopadnout,“ uvedla mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová.

Rada městského obvodu dala sdružení výpověď

Situace v ulici Přednádraží, kde už od devadesátých let panují katastrofální životní podmínky, se zkomplikovala letos v létě, kdy vodárny kvůli dluhům majitele zastavily dodávku pitné vody. Rodiny žijící v domech, které patří několik let Roztočilovi, se tak dostaly do začarovaného kruhu a hrozí jim, že se musí vystěhovat. Kvůli špatnému stavu budov jim to dokonce nařídil stavební úřad, lidé ale rozhodnutí odmítají respektovat.

V minulých dnech navíc v domech přestala fungovat elektřina. Romské rodiny tak zvažují, že se odsud ještě do zimy vystěhují, a hledají adekvátní náhradu. Do ubytoven nechtějí a podnájem nemohou sehnat.

„Rada městského obvodu odmítla jednat o vyhlášení mimořádné situace, která by aspoň některým rodinám umožnila ubytovat lidi z Přednádraží v obecních bytech. Místo toho radní kvůli mým kritickým výrokům ohledně Přednádraží odsouhlasili výpověď našemu občanskému sdružení Vzájemné soužití z prostor, kde máme od roku 1999 sídlo,“ dodal Vishwanathan.

Mluvčí úřadu Jana Pondělíčková ale jakékoliv obvinění odmítá. Město podle ní prostory sdružení potřebuje jako rezervu pro nájemce z věžáku na Ostrčilově ulici, který se má rekonstruovat. „Nabídli jsme jim odpovídající prostory v Dobrovského ulici,“ řekla již dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám