Hlavní obsah

Lupič se po přepadení banky marně skrýval mezi lidmi na nádraží

Právo, Petr Kozelka
Brno

Hned dvě banky během několika dnů vyloupil v Brně osmačtyřicetiletý muž. Podařilo se mu ukořistit celkem 115 tisíc korun, ale při druhém útoku sklapla past a policisté ho zadrželi jen několik desítek metrů od banky. Muž v bankách hrozil pistolí a falešnou bombou. Soudce už muže poslal do vazby a nyní mu hrozí až 13 let za mřížemi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kriminalisté Miroslav Klusáček a Pavel Kříž s pistolí, bombou a uloupenými penězi, které měl kriminálník při zadržení u sebe.

Článek

První loupež se stala 13. února v Kotlářské ulici. Nijak se nemaskoval, přistoupil k přepážce a pokladní podstrčil lísteček s nápisem, že se jedná o přepadení a ať mu vydá peníze, jinak bude střílet. Pokladní mu dala deset tisíc korun a muž spokojeně odešel. „Nebyl nijak maskovaný, vypadalo to, že nemá co ztratit, že mu je to jedno,“ prohlásil kriminalista Pavel Kříž.

Jen o pár dnů později se vydal do pobočky stejné banky kousek od brněnského Hlavního nádraží. „Banky si dopředu otipoval, viděl, kolik se tam v kterou dobu pohybuje lidí, jaká je ochranka. Měl sebou i věrohodnou maketu bomby, kde problikávalo červené světlo. To byla ale jen blikačka z kola,“ řekl další kriminalista Miroslav Klusáček.

Druhou banku si vybral proto, že se v její blízkosti vždy pohybuje mnoho lidí a skýtala se mu tak možnost úniku.

„Tentokrát mu to ale nevyšlo, naši lidé byli hned na místě a do tří minut jsme měli podobu pachatele. Hlídky v okolí ho pak při pátrací akci dopadli. Měl to vymyšlené tak, že po přepadení vešel do podchodu pod Hlavním nádražím a předstíral, že právě přijel vlakem. Jedná se o zkušeného kriminálníka, kariéru začal už v 17 letech a do dneška strávil po vězeních 26 let,“ dodal Kříž.

Po přepadení chtěl taxíkem odjet do obchodu, nakoupit nové oblečení a odjet za kamarádem. K loupení ho prý přivedly dluhy. V minulosti už seděl i za loupež s následkem smrti, za kterou dostal 13 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám