Hlavní obsah

Lupič, který kvůli kabelce umlátil téměř stoletou stařenku, si odsedí 15 let

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Třiapadesátiletý Bohuslav Řeháček z Bochova na Karlovarsku stráví příštích 15 let za mřížemi. Krajský soud v Plzni ho poslal do věznice se zvýšenou ostrahou za to, že kvůli kabelce umlátil bezmála stoletou ženu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bohuslav Řeháček budí na první pohled dojem slušného člověka

Článek

„Jakýkoliv mírnější trest by nebyl adekvátní způsobu jednání obžalovaného,“ prohlásil předseda senátu Tomáš Bouček. Jedinou Řeháčkovou polehčující okolností bylo jeho doznání a jeho dosavadní bezúhonnost. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal, trest se mu zdá přísný.

Řeháček si 97letou seniorku vyhlédl na autobusové zastávce v karlovarské městské části Drahovice. Pak ženu sledoval k panelovému domu ve Východní ulici, kde ji pod smyšlenou záminkou, že roznáší letáky do schránek, požádal, aby ho pustila dovnitř.

„Když oba vstoupili do chodby v přízemí domu, obžalovaný 97letou ženu napadl. Mlátil ji pěstí do obličeje, až upadla na zem a zůstala bezvládně ležet. Pak jí sebral kabelku a utekl. Poškozená později v nemocnici zemřela na následky vážného poranění hlavy,“ popisovala v úterý u soudu státní zástupkyně Václava Brýdová případ z června loňského roku. Podle ní Řeháček měsíc předtím přepadl se stejnou brutalitou ještě jinou důchodkyni. Ta ale měla štěstí; přestože ji mlátil tyčí do hlavy, útok přežila.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s pachatelem vraždy stoleté seniorkyVideo: Patrik Biskup, Právo

„Všechno, co řekla státní zástupkyně, je pravda. Nevím, co jiného bych k tomu dodal,“ řekl u soudu vyučený zedník, který v době činu nikde nepracoval. U výslechu na policii ještě uvedl, že si starší ženy tipoval záměrně, aby je mohl oloupit.

Peníze prohrál v hernách

„Po přepadení jsem se nechal ostříhat a oholit, abych změnil podobu,“ citoval soudce Tomáš Bouček výpověď Řeháčka z policejního protokolu. Z uloupených peněz Řeháček podle svých slov zaplatil dluh za nájem a zbytek propil a utratil v hernách.

Zastavila jsem se u poštovní schránky a vyndala z ní reklamní letáky. Když jsem se otočila, praštil mě něčím do hlavy.
žena, která napadení Řeháčkem přežila

Žena, které po napadení lékaři zachránili život, u soudu řekla, že by si přála, aby byl Řeháček po zásluze potrestán. „Vystoupila jsem z autobusu a šla domů. Když jsem přicházela k domu, viděla jsem muže, který stál u vchodu a koukal na zvonky. Zeptala jsem se ho, jestli někoho hledá. Říkal, že nějakého Krejčíka. Já mu na to odpověděla, že takový člověk tady nebydlí,“ vzpomínala 84letá žena první kontakt s lupičem.

Pak odemkla dveře a vešla do domu. „Šel hned za mnou. Zastavila jsem se u poštovní schránky a vyndala z ní reklamní letáky. Když jsem se otočila, praštil mě něčím do hlavy. Pak jsme ucítila nějaký náraz do krku a začala mi z něho téci krev. Špatně se mi dýchalo a podlomily se mi kolena. Stačila jsem ještě dvakrát vykřiknout o pomoc. Postupně jsem ztrácela vědomí a probrala se až v nemocnici,“ popisovala přepadení důchodkyně, u které dodnes přetrvávají zdravotní potíže. Řeháček se jí v jednací síni omluvil. „Mrzí mě to hrozně moc,“ řekl ženě do očí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám