Hlavní obsah

Luďka Nečesaného soud osvobodil

Právo, Novinky, Michael Polák
Liberec
Aktualizováno

Krajský soud v Liberci v pondělí osvobodil bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného. Obžaloba ho vinila z přijetí úplatků ve výši přes 23 milionů korun. Nečesaný vinu odmítl. V případu byli obžalováni i jeho manželka Šárka a zástupce zdravotnické firmy MedicCor Tomáš Macháček. I je soud osvobodil. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Michael Polák, Právo

Luděk Nečesaný v pondělí u soudu

Článek

Liberecká soudkyně Eva Drahotová důkazy, které během procesu předkládala obžaloba, neuznala. „Máme za to, že státní zástupce neunesl důkazní břemeno,“ uvedla Drahotová. „Tak, jak je koncipovaná obžaloba, tak se podle nás obžalovaný jednání nedopustil,“ řekla soudkyně.

Naznačila, že Nečesaný se mohl trestné činnosti dopouštět jinak, než jak jeho jednání definovala obžaloba. „Soud je ale vázán popisem skutku a osobou obžalovaného. Nemůže se zabývat tím, co v obžalobě nestojí,“ vysvětlila svůj zprošťující verdikt Drahotová.

Nečesaný rozhodnutí soudu přivítal, zkritizoval ale to, jak moc byla jeho kauza sledována v médiích. „Je to další ukázka toho, že čím bezradnější obžaloba, tím větší mediální pozornost,“ uvedl Nečesaný, který stále pracuje pro Krajskou nemocnici v Liberci, nyní v pozici náměstka ředitele. „Od státního zástupce jsme neustále slyšeli o tom, že je to těžká, závažná korupce a dnes víme, že nic takového se nestalo.“

Žalobce se odvolal

Nečesaný také zopakoval, že v rámci svého působení v liberecké nemocnici se nikdy neúčastnil výběru dodavatelů a že služby, které tyto firmy nemocnici dodávaly, nebyly za jeho působení nikdy předražené, ale naopak nejlevnější. „Prokázali to výpovědi kolegů z nemocnice i listinné důkazy,“ míní Nečesaný,

Státní zástupce se proti rozhodnutí soudu na místě odvolal a okamžitě také podal stížnost proti rozhodnutí uvolnit Nečesanému a jeho rodině nemovitosti, které byly dosud blokovány, neboť je Nečesaný pořizoval z milionových částek, jež přicházely na účet jeho ženy. Ta byla obžalována z legalizace výnosů z trestné činnosti a i ji soud zprostil obžaloby.

Třetímu obžalovanému, Tomáši Macháčkovi, někdejšímu obchodnímu zástupci farmaceutické společnosti, která obří sumy manželům Nečesaným posílala, hrozil trest za podplácení. I jeho soud osvobodil. „Byť jsem podrobně poslouchala závěrečnou řeč státního zástupce, tak jsem postrádala konkrétní důkazy týkající se jeho osoby. Nebylo zřejmé, jak to státní zástupce myslí,“ vysvětlila zproštění u Macháčka soudkyně Drahotová.

Měl brát úplatky

Podle obžaloby Nečesaný dostával úplatky v letech 2009 a 2010, kdy byl ředitelem liberecké nemocnice. Čtyřem vybraným firmám údajně umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží.

Úplatky pro nynějšího náměstka ředitele liberecké nemocnice dosáhly podle obžaloby 23 milionů korun. Peníze nedostával přímo, ale měly jít přes poradenskou firmu Sarmed, která byla Nečesaného manželky a u níž si firmy objednávaly různé poradenské služby. Vznik firmy Sarmed měl iniciovat Nečesaný, jenž také dohlížel na většinu firemních aktivit.

„Od viny Nečesaného se odvíjí vina dalších obžalovaných. Nečesaný měl možnost ovlivnit výběr dodavatele a využíval toho,“ prohlásil v závěrečné řeči žalobce Lukáš Otipka, podle něhož o vině svědčí účetnictví firmy Sarmed.

„Její podnikání bylo zcela nestandardní. Obrat byl prakticky bez nákladů a mnohonásobně vyšší v době, kdy Nečesaný stál v čele liberecké nemocnice,“ prohlásil Otipka.

Vinu odmítli

Trojice obžalovaných vinu odmítla. „Nevina všech obžalovaných je prokázána. Skutek tak, jak je popsán v obžalobě, se nestal,“ kontroval Nečesaného obhájce, podle něhož je obžaloba postavena na nesouvislých detailech místo na relevantních důkazech.

„Více než ředitel nemocnice ovlivňují dodavatele lékaři, kteří s dodávanými věcmi pracují,“ podotkl obhájce s odkazem na řadu výpovědí ve prospěch Nečesaného.

„Nevím, co bych změnil, vše fungovalo dobře. Dojde-li ke zneužití práva, nastává bezpráví,“ řekl na konci června Nečesaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám