Hlavní obsah

Lubina dostal za vraždu tvrdší trest: 25 let

Právo, Novinky, Petr Blahuš, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud ve středu poslal recidivistu Davida Lubinu (31) na 25 let do vězení za loňskou vraždu televizního střihače Michala Velíška. Senát se zabýval odvoláním státního zástupce i Lubiny proti rozsudku městského soudu z června. Ten Lubinovi uložil za zastřelení Velíška a vydírání svědkyně výjimečný trest v délce 23 let vězení.

Článek

"Je otázka zda s ohledem na okolnosti případu není možno považovat i dlouhodobé vězení za nepřiměřeně mírný trest. Naděje na nápravu obžalovaného podle mého názoru není," uvedl žalobce Josef Štěpina.

"Chci říci, že jsem Velíška zabít nechtěl, je mi to líto," řekl ve středu před soudem David Lubina. Soudce uvedl, že výjimečný trest přicházel sice v úvahu, ale nebyly naplněny všechny podmínky pro jeho uložení.

Jednání narušila žena

Lubina v odvolání požadoval mírnější trest, naopak žalobkyně chtěla pouze doživotní žalář. Připomněla, že Lubina již několikrát ve vězení byl, ale uložené tresty na něj neměly žádný vliv. V červnu letošního roku dostal Lubina za vraždu Velíška trest v délce 23 let. [celá zpráva] Ke svému činu se Lubina přiznal, tvrdil však, že zabíjet nechtěl.

Středeční jednání narušila žena z Prahy 6, která v soudní síni vykřikovala, že případ je medializován, a kdyby mrtvý nebyl pracovník televize, nikdy by mu nebyl věnovaná taková pozornost. Státní zástupce podle slov ženy hovořil jazykem padesátých let.

Velíšek chránil mladou ženu

Lubina byl potrestán za to, že v září 2005 zastřelil zaměstnance TV Nova Michala Velíška. Ten se v pražském parku na Karlově náměstí snažil bránit  mladou ženu , kterou Lubina obtěžoval. Útočník na Velíška bez varování dvakrát vystřelil. Muž svoji vycházku s roční dcerkou v kočárku nepřežil.

Lubina před událostí popíjel alkohol i když věděl, že po něm má agresivní sklony. Střelba podle jeho slov byla podvědomá a z leknutí. Nechtěl být dopaden a jít znovu do vězení.

Lubina měl problémy se zákonem dlouhodobě. Již dříve ho Městský soud v Praze odsoudil za ohrožování lidí v autobusu pražské hromadné dopravy, kde vytáhl plynovou pistoli. Lidé ho však přemohli, nikomu se nic nestalo. [celá zpráva]

Ve vězení strávil Lubina již dříve téměř devět let za loupeže na poštách, braní rukojmích a maření výkonu úředního rozhodnutí. Utekl totiž z vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Lubina byl obviněn z přepadení banky

David Lubina, který je stíhán za vraždu zaměstnance TV Nova Zdeňka Velíška, je nově obviněn i z loupežného přepadení banky. Peněžní ústav v Praze 6...

Výběr článků

Načítám