Hlavní obsah

Lovci drahokamů ze severu Čech trhali skály nelegálně získanou výbušninou

Právo, Vladislav Prouza

Nelegálně získanou trhavinu používala podle kriminalistů čtveřice mužů z Trutnovska a Liberecka k černé těžbě drahých kamenů. Policie těžaře zatím stíhá za zločin nedovoleného ozbrojování se sazbou až osm let vězení.

Foto: Policie ČR

Trhavina, kterou muži používali.

Článek

Výbušninami zásoboval hledače drahokamů 36letý střelmistr, jenž měl díky práci v kamenolomech od roku 2015 nashromáždit spolu s rozbuškami 16,5 kilogramu plastické trhaviny a 35 kilo perunitu. Trhavinu měli členové skupiny ve věku od 35 do 48 let přechovávat v místě bydliště a následně používat k odstřelu skály při černém dobývání ložisek minerálů po celém Česku.

Foto: Policie ČR

Trhavina, kterou muži používali.

„Záležitost černé těžby vzácných minerálů a možný postih doposud prověřujeme. Kriminalisté zároveň zjišťují, zda se muži nedopustili také trestného činu obecného ohrožení, neboť vzhledem k velkému množství a neodbornému způsobu přechovávaní trhaviny, kterou delší dobu nechali v autě v obydlené oblasti, mohlo dojít k detonaci. Část plastické trhaviny byla v takovém stavu, že policejní zásah přišel doslova v hodině dvanácté,“ popsal ve středu případ policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Muži na zastávce v Brně explodovala v tašce výbušnina

Krimi

Kriminalisté během domovních prohlídek napříč Královéhradeckým, Libereckým a Středočeským krajem zajistili téměř 4 kilogramy plastické trhaviny, 35 kilogramů sypké průmyslové trhaviny a na tři desítky rozbušek. Jeden z mužů navíc nelegálně přechovával brokovnici s téměř dvacítkou nábojů a starý minometný granát schovaný v jednom středočeském kamenolomu.

Granát převezl do místa úkrytu na motocyklu. Pyrotechnik musel nebezpečný minometný granát zneškodnit přímo na místě. „Šlo o nemalé potenciální ohrožení pro veřejnost, ale i zasahující policisty,“ podotkl ředitel trutnovské policie Pavel Škandera.

Foto: Policie ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám