Hlavní obsah

Loupež 153 miliónů v Citibank policie nevzdala

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Policisté neustali ve vyšetřování loňské loupeže v areálu Citibank v Praze 6, kde zločinci ukradli 153 miliónů korun. Odmítají se vzdát, i když po pachatelích loupeže století marně pátrají. "Vyšetřujeme dál a děláme vše pro to, aby se případ nestal podle našeho žargonu pomníkem - nevyřešeným případem," řekl v pondělí Právu náměstek pražského policejního ředitele pro trestní řízení Zdeněk Janíček.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Ve Ski areálu Razula se už zasněžují sjezdovky.

Článek

Na stopě pachatelů však policie není. "To však neznamená, že jsme to vzdali a odložili k ledu," odpověděl v pondělí na dotaz Práva Janíček. Odmítl se vyjádřit k informacím Práva, podle kterých pachatelé po sobě v uloupeném pancéřovém Mercedesu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas v den loupeže loni 16. září zanechali dostatek biologických stop v podobě vlasů a vousů, které díky analýzám DNA lupiče usvědčí.

"Z hlediska vyšetřování není vhodné, abych se k tomu nyní vyjadřoval. Ani ke kritice pochybení policistů v den loupeže," poznamenal Janíček.

Kriminalista: byli to profesionálové

Lupiči byli minimálně tři. Policisté se však stále nevzdali verze, že se na přípravě a provedení loupeže podílelo více pachatelů.

"Byli to profesionální zločinci. Mohlo jich být pět až sedm. Tři, co přepadli Mercedes, jeden nebo dva, kteří sledovali Mercedes na trase. Další mohl přistavit unikajícím pachatelům VW Golf u retenční nádrže Jiviny u Hostivic, kde peníze naložili do vozidla VW Golf a odjeli k Nenačovicím na Berounsku. Tam peníze přeložili do stříbrné dodávky, kterou jim mohl přivézt další člen gangu. Golf po přeložení peněz u Nenačovic zapálili a stříbrnou dodávkou ujeli," řekl Právu kriminalista seznámený s případem.

Profesionální jednání lupičů potvrzuje i fakt, že dosud zvládli zatajit užití peněz. "To, že loupežné přepadení transportu zvládli, neznamená, že zvládnou utajit užití peněz. Mezi pachateli mohou vzniknout rozpory, které je nakonec prozradí," vyslovila loni domněnku vedoucí katedry společenských věd Policejní akademie Ludmila Čírtková.

Policisté propásli šanci u Nenančovic

Lupiči byli na loupež dobře připraveni. Měli přehled o trase převozu peněz. Věděli o vysokých částkách přepravovaných z hypermarketů. Vybrali vhodné místo a vhodné trasy úniku. A přálo jim štěstí. Pancéřový Mercedes Group 4 Securitas nebyl vybaven bezpečnostním systémem, který umožňuje sledovat jeho pohyb na obrazovce.

Peníze nebyly uloženy v bezpečnostních kontejnerech, které by bankovky znehodnotily. Bankovky v hodnotě zhruba padesáti milionů korun převzaté z hypermarketu Tesco a jídelny McDonald's nebyly evidovány. Evidenci uloupených bankovek v hodnotě více než sto milionů korun nepotvrdili ani pracovníci Citibank. Na pachatele se v den loupeže usmálo štěstí ještě jednou o Nenačovic na Berounsku, kde osmdesát minut po loupeži přeložili peníze z Golfu do stříbrné dodávky, Golf zapálili a ujeli. Hořící golf a pohyb lupičů na místní louce na Dolance zaznamenali dva svědci z Nenačovic. Uvědomili berounské hasiče i policii.

Stopy zničili hasiči a policisté

"Jel jsem okolo ve čtvrt na jedenáct do zahradnictví. Viděl jsem asi z dvacetimetrové vzdálenosti u stříbrného auta jen jednoho muže. Tmavý golf jsem neviděl. Byl asi za metalízou. Muž byl v černé kombinéze a bez kukly. Mohu říci, že měl světlou pleť a černé vlasy. Tipoval jsem ho na Maďara. Rozhodně bych ho poznal. Asi o čtvrt hodiny později jsem zahlédl v místě, kde bylo stříbrné auto, kouř. Oznámil jsem požár policii a pořídil barevné dokumentační fotografie hořícího auta," řekl v den loupeže nenačovický svědek Právu.

Poznamenal, že policejní a hasičská auta zničila stopy, které zanechala auta lupičů. "Přitom jsem policisty opakovaně upozorňoval, že se ze stop dá přečíst směr, kterým odjeli," dodal.

Nepomohl ani vrtulník s termovizí

K loupeži v areálu Citibanky došlo přesně dvě minuty před půl desátou. Peníze podle informací policie lupiči překládali mezi 9:40 a 10:15 u retenční nádrže Jiviny, směrem na Hostivice, na odbočce z ulice Na Hůrce, v blízkosti ulice Karlovarská. Tady bylo tmavé osobní vozidlo VW Golf trojkové řady a zůstalo zde odstavené vozidlo bezpečnostní agentury značky Mercedes.

Ohořelý golf byl nalezen mezi 10:15 a 11:00 na louce z odbočky za obcí Nenačovice směrem do obce Úhonice. Ze svědectví vyplývá, že policisté zachytili u Nenačovic stopu po pachatelích zhruba 80 minut po loupeži a dvacet minut po zapálení Golfu. Znali barvu a velikost auta, ve kterém od Nenačovic odjeli. A přesto trojice lupičů unikla, i když do pátrání byl nasazen i vrtulník s termovizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám