Hlavní obsah

Lobbisty Rittiga a Janouška jsem nekryl, tvrdí Grygárek

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie prý podezírá bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, že se měl starat o to, aby se nevyšetřovala trestná činnost skupiny kolem lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Nynější advokát Grygárek to ale odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Článek

Kvůli čemu policie Grygárka, Janouška, Rittiga a další prověřuje, Právu sdělila Rittigova advokátka Karolína Babáková. Janoušek, Rittig a spol. měli tvořit organizovanou skupinu, která těžila z údajně zmanipulovaných tendrů, například Lesů ČR nebo Povodí Vltavy.

Lobbisté měli mít nadstandardní vztahy s Grygárkem a policie je podezírá, že jej ovlivňovali, aby se staral o zametání jejich kauz pod koberec.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Grygárek, u něhož policie provedla domovní prohlídku, se pro Právo v reakci podivil, že se podobné informace dozvídá z médií. Má prý k dispozici dokument, kde se hovoří pouze o jeho „blíže nespecifikovaném jednání“. Jakékoli zásahy ve prospěch Janouš­ka, Rittiga a spol. ale odmítá.

„Žádné nadstandardní vztahy”

„Nic takového šetřeno nebylo. Já nevím, co dělali nebo nedělali, já jsem s nimi žádné nadstandardní vztahy neměl. Jestli nyní běží nějaké řízení, to já nevím. Já jsem více než tři čtvrtě roku mimo státní zastupitelství. A když jsem tam byl, tak se žádné takové řízení nevedlo. Ergo jsem nemohl jakýmkoli způsobem v tomto směru působit,“ uvedl.

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Babáková řekla, že policie měla při domovní prohlídce u Rittiga hledat mimo jiné smlouvy mezi ním a Grygárkem. Informace o údajné existenci podobných kontraktů advokáta rozhořčila. „To je tak absurdní, nesmyslné a nepravdivé, že to mohu jenom popřít,“ poznamenal.

Vlastní kontakty se zmíněnými lobbisty z minulosti označil za sporadické. Již dříve vysvětloval, že s Janouškem komunikoval před pár lety kvůli pojistné události ohledně bytu. Když se nyní Právo zajímalo o kontakty s Rittigem, Grygárek hovor ukončil s tím, že má jednání.

Serveru Lidovky.cz nedávno sdělil, že jejich „naprosto sporadické kontakty skončily před drahnou dobou“.

„Pan Rittig nepopírá, že se znají. Popírá ale, že by on jakýmkoli způsobem ovlivňoval vyšetřování,“ uvedla Babáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám