Hlavní obsah

Litoměřický soud udělil v letité kauze tříletou podmínku pro Větrovce

Právo, ČTK, Antonín Kočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Dlouhých jedenáct let od podání obžaloby se Okresní soud v Litoměřicích zabýval kauzou vytunelování více než 39 milionů korun ve dvou severočeských firmách. V pondělí rozhodl o tříleté podmínce a peněžitém trestu ve výši půl milionu korun pro Vladislava Větrovce. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Větrovec si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Vladislav Větrovec.

Článek

Větrovec podle obžaloby vytuneloval s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou peníze z firem Melbro a Autostar Velimex.

Litoměřická potravinářská společnost Melbro se dostala do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001 a českolipská Autostar Velimex v roce 2002.

Obě převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Organizátorem trestné činnosti byl podle státního zástupce Větrovec.

Větrovcovu krachující firmu přivedly porážky pro Agrofert k zisku, vypověděl účetní

Krimi

Větrovec v pondělí pokračoval ve své závěrečné řeči. Řekl, že jeho plat ve společnosti Melbro nebyl přemrštěný, jak tvrdí státní zastupitelství.

Soudce Vlastimil Nedvěd obžalovaného několikrát přerušil, a to už i při minulém soudním líčení. Důvodem bylo, že se podle něj Větrovec opakoval. Po přestávce nakonec Nedvěd rozhodl, že vynese rozsudek.

Státní zástupce Jakub Lédl v pondělí novinářům řekl, že se podařilo vinu prokázat podle obžaloby.

„Ponechal jsem si lhůtu a vyjádří se k tomu dozorující státní zástupce, který se rozhodne, jestli podá odvolání,“ uvedl. Lhůtu si ponechal i Větrovec, který se chce poradit se svou advokátkou.

Proces s podnikatelem Větrovcem se táhne již téměř deset let

Krimi

Od podání obžaloby uplynulo loni v dubnu deset let. Hrozilo promlčení trestní odpovědnosti, promlčecí lhůtu přerušilo Větrovcovo vzetí do vazby.

Větrovec s Vavřičkou se v prvních letech ze soudních jednání střídavě omlouvali ze zdravotních důvodů. Když Vavřička zemřel, soud jeho stíhání zastavil, Větrovec se ale po propuštění z vazby několikrát omluvil i loni.

Větrovec figuroval i v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky.

V roce 2010 ho táborský krajský soud nepravomocně odsoudil k devíti letům vězení. Po sérii odvolání se ale na zločinné spolčení ve Větrovcově případě vztahovala amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám