Hlavní obsah

Likvidace toxických a radioaktivních látek na Svitavsku může trvat měsíce

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělá nad Svitavou

V Bělé nad Svitavou, kde policisté nalezli v rodinném domě nebezpečné toxické a radioaktivní látky, chemikálie, střelné zbraně a výbušniny, je podle hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka situace zcela výjimečná a musí se neodkladně řešit. V souvislosti s tím policie v pondělí obvinila pětačtyřicetiletého muže, který má trvalý pobyt v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česká inspekce životního nemá pochybnosti, že větší část nebezpečných a toxických látek jsou odpady a přímo by mohlo hrozit poškození lidského zdraví nebo životního prostředí. Likvidace nebezpečných látek v Bělé na Svitavsku potrvá týdny až měsíce a bude stát dva až šest miliónů korun.

Pardubický kraj vyzval příslušné orgány i policii, aby tyto nebezpečné látky neprodleně odstranily a podstatně tak snížily nebezpečí obecného ohrožení. „Obyvatelé obce v současné chvíli nejsou v přímém ohrožení a ani neuvažujeme o případné evakuaci,“ uvedl v úterý na dotaz Práva ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Radek Malíř.

Bizardní sbírku zbraní, výbušnin a jaderného materiálu měl ve svém domě v Bělé nad Svitavou pětačtyřicetiletý muž, který má trvalý pobyt v Německu. Podle Malíře je počínání obviněného muže v podstatě jeho koníčkem. Zbraně a výbušniny si pořizoval během několika let. [celá zpráva]

Policie našla nebezpečné látky i v Německu

Muže, který je nyní v Čechách ve vazbě, vyšetřuje i německá policie. V jeho bytě v Koblenzi našla chemikálie neznámého původu, munici, rozbušky a části automatických zbraní. Radioaktivní látky jako v Bělé tam ale zajištěny nebyly. Jeho byt, sklep i půda byly podle serveru Rhein-Zeitung plné odpadků. Policisté a hasiči každý kus vynesli a prozkoumali v postaveném stanu. Kvůli prohlídce bytu bylo podle listu celé okolí uzavřeno a sousedé museli opustit své domovy.

V Česku hrozí obviněnému muži za trestné činy nedovolené ozbrojování a nedovolená výroba a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu až pět let ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám