Hlavní obsah

Lidé z Frenštátu se vracejí domů, po výbuchu v sousedství nemají elektřinu ani plyn

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Nájemníci z domu č. 40 na ulici 6. května ve Frenštátě pod Radhoštěm, jenž sousedil s dnes už neexistujícím domem č. 39, který v únoru zničil výbuch plynu, si po téměř půl roce přišli pro klíče od svých bytů. Zatím první tři, ostatní se dostaví v dalších dnech.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Na místě, které v únoru zničil výbuch plynu, už dům nestojí. Končí i půlroční opravy sousedního domu a první nájemníci si včera přišli pro klíče od bytů.

Článek

Klíče si převzali především proto, aby si už teď sami organizovali dodělávky v interiérech bytů. „Domů se ale ještě nevracejí, ještě to není úplný happyend. Práce, které hradila pojišťovna, už jsou dokončené, zbývající práce v bytech už si nájemníci budou hradit sami,“ popsal Petr Albrecht, předseda společenství vlastníků domů č. 40 a 41 ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku.

V domě zatím teče jenom voda. K elektřině a plynu se lidé budou moci připojit nejdříve v příštím týdnu. „Energie budou spuštěné až ve chvíli, kdy budou kompletní revize a budou znovu namontovány elektroměry a plynoměry,“ doplnil Albrecht, který předpokládá, že opravdu bydlet budou moci lidé z domu č. 40 nejdříve na konci příštího týdne.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Trosky domu ve Frenštátu pod Radhoštěm

Nebudou se ale stěhovat najednou. „Bude to záležet na tom, jak si kdo zařídí dodělávky v bytech. Žádné slavnostní stříhání pásky se konat nebude. V domě se bude stále pracovat, především ve společných prostorách. Ještě nějaký čas tam lidé budou nuceni žít tak tak trochu v polních podmínkách,“ přiblížil Albrecht.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné práce ve FrenštátěVideo: www.hzsmsk.cz

Výbuch plynu v bytovém domě zapříčinil pravděpodobně sedmapadesátiletý Antonín Blažek, s nímž měli ostatní nájemníci dlouhodobé spory. Měl dluhy, o byt přišel v exekuci a měl se vystěhovat. Policejní vyšetřování tragédie ale ještě neskončilo.

V troskách domu v noci na 17. února letošního roku zemřelo kromě Blažka ještě dalších pět lidí, včetně tří dětí. Třípatrový dům se šesti byty výbuch plynu a následný požár zcela zničily. Na jeho místě po dohodě přeživších vlastníků s městem už nikdy bytový dům stát nebude.

Reklama

Související články

Tragédie ve Frenštátě objektivem hasičů

Tři dny od tragédie, která mnohým lidem ve Frenštátě pod Radhoštěm změnila život, zveřejnili hasiči své vlastní záběry a fotografie, které jenom dokládají,...

Výběr článků

Načítám