Hlavní obsah

Lidé si udělali z chráněných jezer na Šumavě kluziště. Strážcům ještě nadávali

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejnevhodnější místo na kluziště si vybrali v minulých dnech turisté, kteří se vydávají do centrální Šumavy mimo vyznačené stezky. Stovky lidí si udělaly kluziště na Čertově a Černém jezeře, kde jsou ekosystémy s chráněnými živočichy. Ti obzvláště neukáznění nadávali i strážcům Šumavy a zanechávali po sobě nepořádek. V příštích dnech budou za pohyb na zamrzlých jezerech padat pokuty.

Foto: archiv Správa Národního parku Šumava

Stovky turistů se vydávaly v minulých dnech bruslit na ledovcová jezera na Šumavě.

Článek

Právu to potvrdil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

„Předpokládáme, že v minulých dnech na jezerech klouzalo až několik set lidí. Přitom porušili i zákon o ochraně přírody. Ruší chráněné živočichy v citlivém ekosystému, kde žije například i tetřev hlušec,“ upozornil Dvořák.

Dalším velkým problémem je nepořádek, který po sobě tito turisté zanechávají jako odhozené nedopalky, kapesníčky nebo pytlíky od svačin.

„Debilní ochranáři,” nadávali strážcům bruslaři

Strážci Šumavy se snažili o svátcích a prodlouženém víkendu náporu zabránit, často se ale se zlou potázali. „Debilní ochranáři, celý jste to tady zničili,” to byla jedna z těch slušnějších nadávek, které se snesly na hlavu strážce o víkendu na Čertově jezeře.

Strážce marně upozorňoval zvláště některé neukázněné turisty na to, že porušují zákon a mají špatný vliv na unikátní přírodu ledovcových jezer. „Vždyť se jenom sklouznu, co tím tady asi provedu - vy zas.aný ochranáři, už nevíte, jak lidi víc buzerovat,” ozvalo se od jiného návštěvníka.

„A pak je tu ještě jedna velmi důležitá věc, na kterou všichni, kteří na ledě jsou, zapomínají - bezpečnost. Nikdo totiž neví, jak silný led je, zda není v některých místech oslabený a zda je vůbec schopný unést zátěž několika tun, které tvoří desítky lidí na ledě. Nebezpečí proboření a utonutí je vysoké,“ zdůraznil Dvořák s tím, že hloubka Čertova jezera je 36,5 metru a Černého ještě o tři metry větší.

Hlídat bude i policie, hrozí pokuta až 10 tisíc

V dalších dnech se podle Dvořáka na kontrolu u jezer nezaměří pouze strážci parku, ale také policisté. „Každý, kdo se na jezera vydá klouzat, musí počítat s tím, že může dostat pokutu, která je v tomto případě na místě až deset tisíc korun,“ dodal Dvořák.

Centrální Šumava čelila v minulých dnech velkému náporu turistů i přes vládní nařízení. Problémy byly s nepořádkem a parkováním v celé řadě obcí. Řidiči se také vydávali bez sněhových řetězů do jen velmi obtížně sjízdných míst a často uvázli.

Reklama

Výběr článků

Načítám