Hlavní obsah

Lidé nejsou nadšeni prací policie

– PRAHA

Průzkum spokojenosti občanů s prací policie, nevyzněl pro strážce zákona příliš lichotivě. Téměř polovina oslovených se domnívala, že policie nepřistupuje stejně k občanům odlišných ras, národnosti a pohlaví. Více než padesát procent dotázaných si myslelo, že policie nedostatečně vyšetřuje korupci ve svých řadách.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Tyto ne příliš povzbuzující výsledky by měl v budoucnu napravit projekt, který má za cíl zvýšit kvalitu policejní práce a její otevření občanům. Spokojený policista, který dělá rád svoji práci a spokojený občan. Tak by měly podle ministra vnitra Františka Bublana vypadat výsledky tohoto modelu zaváděného u české policie v rámci projektu Phare.

V rámci projektu již bylo vyškoleno 1100 policistů. Na policejních služebnách by se to mělo projevit například postupným budováním recepčních místností se speciálně vyškolenými pracovníky. To by mělo zkrátit čekání pro oběti trestné činnosti i oznamovatele. Uvolnění policisté se také budou moci věnovat jiné práci.

Celý projekt, oficiálně nazývaný Zavádění modelu kvality řízení v rámci Evropské unie, bude oficiálně ukončen 15. září. Od roku 2002 na něm spolupracovala nizozemská policie a ministerstvo vnitra. Z celkové sumy 1,3 miliónu eur, kterou si projekt vyžádal, hradila Česká republika 350 tisíc eur, zbytek šel z prostředků Phare.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám