Hlavní obsah

Lidé i přes varování riskovali v Beskydech životy

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BESKYDY

Přestože horští záchranáři koncem pracovního týdne varovali před aktuálním nebezpečím pro turisty v Beskydech, našli se lidé, kteří zkoušeli jejich připravenost. Na výpravy se přitom vydávali i lidé nedostatečně oblečení a vybavení.

Článek

Otec se synem a jejich známý se vydali v sobotu odpoledne pěšky na Lysou horu. Všichni byli nedostatečně vybaveni a oblečeni. Ve vrcholové části zjistili, že se nedostanou nahoru, proto se rozhodli pro návrat. Začalo se však stmívat a skupina ztratila orientaci.

„Žádost o pomoc přijali horští záchranáři před půl osmou večer. Díky lokalizaci mobilu se podařilo určit směr a přibližné místo, kde se nachází. Nakonec se je podařilo najít. Horští záchranáři je doprovodili na vrchol Lysé hory, kde je nechali přenocovat. Akce byla ukončena v jedenáct hodin večer,“ řekl náčelník horských záchranářů v Beskydech Radim Pavlica.

Přibližně ve stejnou dobu obdržel dispečink horské služby informaci, že v prostoru Malého Polomu je sedmičlenná skupina lidí, kteří jdou pěšky a potřebují pomoc. "Vzhledem k obtížnému terénu a velkému množství sněhu, nám cesta k nim trvala delší dobu. Nedala se použít žádná technika a pohyb na lyžích byl také obtížný," řekl Radim Pavlica.

Také tuto skupinu doprovodili záchranáři na Bílý Kříž, kde přenocovali. Stejně jako v předchozím případě turisté podcenili potřebnou výbavu a oblečení. "Při obou akcích bylo zapojeno 10 záchranářů a pět skútrů. Obě akce byly zbytečné, stáli nás hodně finančních prostředků a spoustu sil záchranářů,“ uzavřel Pavlica.

Horská služba upozorňuje návštěvníky na možnost sesuvu sněhu ve volném terénu. V posledních dnech napadlo 30 - 50 centimetrů nového sněhu, který se zatím nepropojil s vrstvou sněhu starého.

Reklama

Výběr článků

Načítám