Hlavní obsah

Letos se metanolem otrávilo sedm lidí, policie hledá tisíce litrů nebezpečného alkoholu

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci policie na úterní tiskové konferenci shrnuli dosavadní vyšetřování v kauze Metyl. Na otravu metylalkoholem zemřelo 45 osob, policisté stíhají 70 pachatelů. Mezi lidmi stále může být okolo 2000 litrů kontaminovaného alkoholu. Kriminalisté také objasnili úmrtí 16leté dívky, která zemřela na otravu v Děčíně.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

Náměstek policejního prezidenta Václav Kučera na konferenci upozornil, že kauza Metyl a tým, který na ní pracuje, zdaleka nekončí. Podle něj stále hrozí nebezpečí, protože mezi lidmi může být až 2000 litrů nebezpečného alkoholu.

Od začátku roku policie eviduje sedm smrtelných otrav. Poslední obětí se stal muž, který v neděli zemřel v Praze. Kriminalisté jsou podle Kučery teprve na počátku tohoto vyšetřování, a proto policie nechce sdělovat další informace. Potvrdil pouze, že alkohol, který muž vypil, pocházel z Prahy.

Podle údajů policie je v kauze 70 stíhaných osob, 132 poškozených a 45 úmrtí. Šestatřicet případů policie prověřuje. Od počátku roku se novými případy zabývají krajská ředitelství bez účasti speciálního týmu Metyl. Vyšetřování by mělo být ukončeno do poloviny tohoto roku a v září chtějí kriminalisté podat obžalobu.

Rodina zemřelé dívky manipulovala s důkazy

Policie se vyjádřila také k úmrtí 16leté dívky v Děčíně, která je nejmladší obětí metanolové kauzy. Dívka vypila alkohol s metanolem v noci na 19. ledna na oslavě. Alkohol koupil člověk, který se oslavy účastnil.

Vyšetřování bylo podle policie složité, jeden tým kriminalistů pracoval v Děčíně, druhý v Chomutově, odkud poškozená přijela. Znalcům se na počátku nedařilo zjistit, odkud kontaminovaný alkohol pocházel. Nakonec zjistili, že alkohol pocházel nejprve od distributora z Libereckého kraje, jenž ho ale odebral od někoho z kraje Středočeského. Policie kvůli dalšímu vyšetřování nechtěla být konkrétní.

Detektivům práci komplikovala rodina dívky. Její členové manipulovali s důkazy, měnili výpovědi a policistům lhali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám