Hlavní obsah

Lessy se brání vyhazovu od policie, podal žalobu k soudu

• Aktualizováno

Bývalý policejní prezident Petr Lessy se s vyhazovem od policie nesmířil. V pátek k Městskému soudu v Praze podal žalobu proti dvěma rozhodnutím ministra vnitra Jana Kubiceho o propuštění ze služebního poměru. Oznámil to jeho advokát Václav Láska.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý policejní prezident Petr Lessy

Článek

Lessyho Kubice propustil poté, co jej Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila z pomluvy policejních funkcionářů a zneužití pravomoci úřední osoby.

Láska se domnívá, že rozhodnutí Kubiceho o propuštění i zamítnutí Lessyho rozkladu jsou verdikty nezákonné, a žádá soud o jejich zrušení. Nelíbí se mu například to, že ministr neprovedl vlastní šetření před Lessyho propuštěním, jak mu stanoví zákon. Podle advokáta si však dostatečné podklady neobstarala ani komise ministerstva vnitra později při řízení o rozkladu, kdy Láska navrhoval například výslechy svědků a komise jeho návrhy zamítla.

Láska: Čin nespáchal

Právník však argumentuje také tím, že Lessy čin vůbec nespáchal. "Ministr vnitra neučinil ničeho, aby mohl učinit bezpochybný závěr, že žalobce se předmětného jednání dopustil. Naopak v řízení o rozkladu postupoval takovým způsobem, aby žalobce svoji nevinu nemohl prokázat," píše Láska v žalobě.

Podle dřívějšího vyjádření odborářů z Unie bezpečnostních složek nemusel Kubice Lessyho vyhodit, ale mohl jej postavit mimo službu. V případě, že by soud Lessyho žalobu zamítl, bude mít ještě možnost obrátit se na Nejvyšší správní soud s kasační stížností.

Lessy podle inspekce předal loni v září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je předala vybranému novináři. V deníku Právo pak uvedl, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího náměstka ředitele brněnské policie Vaňka. [celá zpráva]

Řekl také, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený Bedřich Koutný. Podle inspekce Lessy vědomě poskytl nepravdivé informace, které navíc získal v souvislosti s výkonem své funkce.

Lessy verdikt zatím nedostal

Obvodní soud pro Prahu 7 jej za to v polovině prosince uznal vinným bez nařízení hlavního líčení a vydal trestní příkaz. Jaký trest exšéfovi sboru vyměřil, zatím není jasné, státní zástupce ani Lessy verdikt dosud neobdrželi. Lessy však hodlá podat odpor, proces by tak měl konat již veřejně.

Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce. Proto prý nemohl nikomu žádné dokumenty předat. Již dříve také uvedl, že jeho stíhání bylo jedinou cestou, jak se zbavit nepohodlného policejního prezidenta.

Reklama

Související články

Inspekce navrhla obžalovat Lessyho

Bývalý policejní prezident Petr Lessy by mohl v brzké době skončit na lavici obžalovaných před soudem. Inspekce bezpečnostních sborů už totiž ukončila...

Výběr článků

Načítám