Hlavní obsah

Lesní vrah Kalivoda spáchal ve vězení sebevraždu

Jičín
Aktualizováno

Takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda spáchal v neděli ve věznici Valdice na Jičínsku sebevraždu. Třiatřicetiletý muž si ve vězení za vraždu tří lidí v roce 2005 odpykával doživotní trest. Případem se nyní zabývá policie a kontrolní orgány vězeňské služby. Informoval o tom mluvčí vězeňské služby Robert Káčer.

Foto: Petr Hloušek

Viktor Kalivoda u soudu

Článek

Kalivoda byl na cele sám a údajně se podřezal. "Nic nenasvědčuje, že by došlo k pochybení vězeňské služby," řekl Káčer. Dodal, že každý rok v českých věznicích spáchá sebevraždu kolem 12 vězňů.

Mluvčí jičínské policie v pondělí potvrdila, že se policisté případem sebevraždy ve valdické věznici zabývají. "S ohledem na vyšetřování nelze zatím uvést bližší podrobnosti," řekla mluvčí.

Třiatřicetiletý Kalivoda v roce 2005 zastřelil na lesní cestě u Nedvědice na Brněnsku starší manželský pár. O tři dny později na Kladensku opět v lese zavraždil legálně drženou zbraní čtyřiačtyřicetiletého muže na procházce se psem. Oběti si vybral náhodně.

Nejprve vůbec nemluvil

Kalivoda před soudy nejdříve o svých důvodech vůbec nemluvil. Nakonec odpověděl, že ho to prostě jen napadlo.

Kalivoda před soudy nejdříve o svých důvodech vůbec nemluvil. Nakonec odpověděl, že ho to prostě jen napadlo.

Soudci dali Kalivodovi před dubnovým vynesením rozsudku třikrát možnost vyjádřit se ke všem skutkům a případně projevit lítost. Ten toho však nijak nevyužil a zůstal zahalen do roucha mlčení.

Podle soudu byly pro udělení doživotního trestu důležité závěry psychiatrů a psychologů. Podle nich nebyla Kalivodova převýchova možná.

Vnitřní hlas vražedkyně Hepnarové

Tajemné mlčení porušil Kalivoda až u odvolacího soudu. Promluvil o motivech a důvodech hrůzných činů. Pohnutku k vraždění mu dal údajně vnitřní hlas vražedkyně Olgy Hepnarové. Ta najela v roce 1973 nákladním autem na tramvajovou zastávku v Praze. Srážku nepřežilo osm lidí.

Mimo jiné uvedl, že chtěl střílet ve vlaku na nově otevřené části pražského metra na červené lince C mezi stanicemi Ládví a Holešovice. Proč právě tady, zdůvodnil snadno - na nové trati vlak tak nehází.

Nadprůměrně inteligentní

Trať si dokonce patnáctkrát projel a několikrát měl připravený prst na spoušti. Nikdy ho prý ale nedokázal zmáčknout. Proto se rozhodl vyzkoušet si střelbu a zabil několik krav. Tam zjistil, že zabít není tak těžké. Pak mu už nic nebránilo začít vraždit v lesích.

Podle znalců byl Kalivoda nadprůměrně inteligentní muž. Vyhrál i ve vědomostní televizní soutěži Chcete být milionářem? Několikrát neúspěšně studoval na vysokých školách, pracoval pak rok u policie v Praze 6 a jako řidič tramvaje. V mládí se agresivně neprojevoval, ve škole exceloval ve fyzice a matematice.

Kalivoda se také již mnohokrát pokusil o sebevraždu. Udělení doživotního trestu vnímal tak, že bude možné se snadněji zabít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám