Hlavní obsah

Lékař se přiznal k sexu s šestnáctiletou pacientkou

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITOMĚŘICE

Rozsudek v případu dětského lékaře Ivana Drnka, který je obviněný ze sexuálního obtěžování mladých dívek, padne u litoměřického okresního soudu v pátek. Po pondělních závěrečných řečech odročila jednání soudkyně Alexandra Šetková.

Článek

Obžaloba Drnka viní, že jako lékař dětského oddělení litoměřické nemocnice obtěžoval v letech 2004 a 2005 devět pacientek, přičemž třem z nich tehdy ještě nebylo 15 let. Poškozené se ve výpovědích shodují, že při měření tlaku lékař údajně pokládal jejich ruku do svého klína.

Přiznal se k sexu se šestnáctiletou dívkou

Při masážích zad pak některým z nich Drnek údajně strkal svůj penis do jejich rukou volně položených na masážním lůžku. Jednu dívku prý před masáží uspal. Když se probudila, byla zcela nahá. Drnek taková nařčení odmítá, přiznal se jen k pohlavnímu styku s šestnáctiletou pacientkou, ke kterému však došlo po vzájemné dohodě.

V pondělí vypovídaly u soudu dvě dívky, kterým v době jejich pobytu v nemocnici bylo již 18 let, a tak není Drnek za jejich obtěžování stíhá. Obě popsaly své nepříjemné zkušenosti s lékařem, když jim měřil tlak a dělal masáž.

Masáže dívek ve zdravotní dokumentaci chybí

K soudu se dostavil také primář rehabilitačního oddělení litoměřické nemocnice Zoran Nerandžič, jenž uvedl, že masáže zad proti bolestem na dětském oddělení byly přinejmenším nestandardní. Dodal, že by podobné zákroky měl vykonávat jen lékař, který má patřičná osvědčení.

Každý takový úkon přitom musí zaznamenat do dokumentace. Podle obžaloby ale žádné masáže v dokumentaci Drnkových pacientek uvedeny nejsou.

Zatímco státní zástupkyně žádá pro lékaře nepodmíněný trest a zákaz vykonávání praxe, Drnkův obhájce Tomáš Sokol požaduje zproštění obžaloby. "Nebyl prokázán jediný skutek, kterého se měl dopustit," uvedl renomovaný advokát. Dívky se podle něho setkávaly v nemocnici a o Drnkovi hovořily jako o úchylákovi. "Z toho pak vznikla celá tato dramatická kauza," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám