Hlavní obsah

Lékař obral své známé o milióny, před spravedlností prchá

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Podvodník skrývající se za seriózním vystupováním, honosící se navíc titulem MUDr., který mu dodával ještě více důvěryhodnosti. Tak by se dal ve zkratce popsat třiačtyřicetiletý vystudovaný lékař Jaromír Sudek, který ale místo aby lidi léčil, je raději okrádal. Krajský soud v Brně ho poslal v pondělí za podvody na čtyři roky do vězení. Muž je ale před spravedlností na útěku.

Článek

Sudek využíval kamarádství, která navázal za studií a obcházel své známé, od kterých si půjčoval peníze. Nezůstal ale jen u svých spolužáků z fakulty, peníze si bral i od jejich rodičů či známých. Takto si "vypůjčil“ téměř pět miliónů korun, které ale nesplatil.

Byl velmi manipulativní

"Byl to spolužák mojí dcery ze studií, navštívil mě a chtěl nějaké peníze do podnikání, prý je to jištěné, že i kdyby to nevyšlo, tak já o peníze nepřijdu. Občas něco vrátil, pak si to zase vypůjčil. Dneska nechápu, že jsem mu půjčila, on byl ale velmi manipulativní, já jsem ty peníze zrovna nepotřebovala a on měl vždycky nějaké dobré důvody,“ řekla u soudu jedna z podvedených žen Marie Malontová.

"Byl to můj spolužák, znal jsem ho velice dobře. Poprosil mě o půjčku čtyři sta tisíc korun, že mi to prý vrátí maximálně do týdne. Vůbec jsem nevěděl, že si už půjčil i od mé sestry a matky,“ řekl Jiří Starý. On a jeho příbuzní půjčili povedenému lékaři více jak milión a půl.

Půjčoval si s tím, že peníze už nevrátí

"Pan obžalovaný nebyl schopen částky splácet, jen občas vytloukal klín klínem a nyní se skrývá,“ řekl v závěrečné řeči státní zástupce.

Sudkova obhájkyně se snažila část viny převést i na podvedené lidi. "Svou nedbalostí umožnili páchat tuto trestnou činnost,“ tvrdila. Soud ale neměl o Sudkově vině pochyb.

"Půjčoval si peníze s tím, že už je nevrátí. Poškození jsou ale svéprávní lidé a mohli si být vědomi rizik,“ upozornil předseda senátu Jiří Stýblo. Podvodník musí kromě trestu splatit i vypůjčené peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám