Hlavní obsah

Lékař důkazy znehodnotil, tvrdí šéf nemocnice v Rumburku

Právo, Jaroslav Švehla

Šéf Lužické nemocnice a místostarosta (dříve ČSSD) v Rumburku Darek Šváb obviňuje lékaře Petra Vondráčka, který sloužil na oddělení v době, kdy podle policie zdravotní sestra zavraždila pacientku. Zatímco lékař tvrdí, že zachránil důležité důkazy, Šváb tvrdí, že svým postupem porušil předpisy a mařil vyšetřování.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ředitel nemocnice v Rumburku Darek Šváb

Článek

Lékař Vondráček tvrdí, že informace i důkazy předal hned nadřízeným. Proč tvrdíte, že jednal proti předpisům?

Je to lehce ověřitelné v rámci zdravotnické dokumentace. Všichni od pana doktora Vondráčka slyšeli, že příčinou úmrtí byla srdeční zástava. Přesto v jím vystaveném a podepsaném úmrtním listu je napsáno jaterní selhání. Zaškrtnutá je kolonka přirozené úmrtí a pitva nenařízena. Pokud chtěl něco řešit, měl okamžitě řešit minimálně zdravotní pitvu, anebo dle vnitropodnikové směrnice kontaktovat policii a vedení společnosti.

On tvrdí, že informaci včetně zajištěných vzorků předal primariátu.

Z našeho vnitřního šetření je zcela zřejmé, že ve zdravotnické dokumentaci není žádná zmínka o tom, že nějaká látka byla podána jinak. V dokumentaci nebyla ani zmínka o tom, že by se dělaly laboratorní testy. V počítači jsme záznam nakonec dohledali. Jediný doklad, že testy byly provedeny, si ale pan doktor odnesl domů.

Sestra z rumburské nemocnice byla obviněna z vraždyVideo: Česká televize ČT24

Podle vás tedy primáře vůbec nekontaktoval?

Primář Richard Bína mi potvrdil, že mu pan Vondráček řekl, že došlo k nějakému pochybení, ale jemu ani zástupci primáře fyzicky nic nepředal. Primáři tvrdil, že to nechce řešit směrem k dotyčné pracovnici, protože ji nechce ničit. Chtěl ji přesunout na jiné pracoviště. Výslovně nás upozornil, že je spolužákem bratra obviněné sestry, který je rovněž lékař. Důkazy do značné míry znehodnotil, odnesl si je domů a předal vrchní sestře až v pondělí. Celou sobotu přitom sloužil s náměstkyní Kučerovou, které to mohl předat. Není to divné?

Lékař Petr Vondráček k obviněné sestřeVideo: Česká televize ČT24

Lékař Vondráček odchází z nemocnice na vlastní žádost. Jako důvod uvádí, že jste mu před časem odebral značnou část platu. Proč?

Pan doktor vypisoval výkazy práce, které neodpovídaly jeho skutečné docházce. Byly výrazně jiné, než jaká byla realita. Ještě to s ním budeme řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám