Hlavní obsah

Langer je nespokojen s vyšetřováním CzechTeku 2005

PRAHA

Inspekce ministra vnitra by měla v budoucnu důsledněji kontrolovat policisty na akcích, jakými jsou například technoparty. V případě podezření, že policisté nepostupují podle zákona, by měla například více využívat operativní prostředky a sjednotit přijímání podání od občanů. V úterý to řekl ministr vnitra Ivan Langer.

Článek

Zároveň oznámil výsledky práce inspekce při vyšetřování policejního zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek 2005 u Mlýnce na Tachovsku.

"Osobně ji hodnotím jako neuspokojivou, důvodem byla malá připravenost inspekce," řekl k práci svého kontrolního orgánu Langer. Ministrovi také vadilo, že na akci inspekce vyslala jen dva pracovníky, kteří ani nebyli přímo na místě zásahu. "Při podobných akcích v budoucnu by měla mít pohotovost celá inspekce," řekl Langer. Samotnou akci by pak měl koordinovat náměstek ředitele inspekce.

Podle aktivisty inspekce nic nevyřešila

Pod materiálem, který ministr zveřejnil, je již podepsán nový ředitel Inspekce Zdeněk Pelc. Jeho předchůdce Miroslava Borníka ministr nedávno odvolal. Další chybou podle Langera bylo, že oznámení o možných nezákonnostech shromažďovala různá policejní oddělení, státní zastupitelství i inspekce. Než se sešla na jednom pracovišti pak trvalo neúměrně dlouhou dobu.

"Je vidět že inspekce nevyšetřila vůbec nic. Vůbec se nezabývala zákonností zákroku a odpovědností řídících důstojníků," řekl aktivista Stanislav Penc, který se angažoval na straně účastníků technoparty. "Měli bychom se obávat udělat si doma oslavu, protože se může stát, že nás policie zmlátí," řekl Penc.

Na Pencovy výtky Langer řekl, že prezentovaná fakta se týkají pouze postupu inspekce, na vyhodnocení samotného policejního zákroku prý policejní prezidium ještě pracuje.

Ke státním zástupcům se dostaly dva případy

Langer řekl, že inspekce obdržela v souvislosti se zásahem policie na loňské technoparty 128 trestních oznámení. Až na dva případy všechny podněty odložila. Z toho 99 jich odložila kvůli přílišné obecnosti, 27 případů bylo odloženo, protože údajně nebyl spáchán trestný čin, nebo se nepodařilo prokázat vinu konkrétních policistů.

Ke státním zástupcům se tak nakonec dostaly dva případy. Jeden z nich se týkal čtveřice chebských policistů, kteří podle videozáznamu zbili jednoho z účastníků technoparty. Tento případ původně plzeňská státní zástupkyně Antonie Zelená odložila. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká však nechala v polovině srpna kauzu znovu prověřit. Jediný trest dostal brněnský policista Aleš Protivínský, který si s kolegou vyměnil služební identifikační číslo. Byl potrestán snížením platu o deset procent na dobu dvou měsíců.

Proti asi 5000 technařům zasáhla při akci tisícovka policistů, převážně těžkooděnců. Zraněno bylo 35 účastníků technoparty a 47 policistů. Zásah policie tehdy vyvolal odmítavé reakce veřejnosti, konalo se kvůli němu i několik protestních shromáždění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám