Hlavní obsah

Kvůli drogám zavraždil sestru své přítelkyně, soud mu potvrdil 19 let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Devatenáct let vězení potvrdil v úterý odvolací senát Vrchního soudu v Praze Milanu Horváthovi (25). Podle verdiktu zavraždil sestru své přítelkyně kvůli pervitinu. Bezvládné tělo pak nastavil tak, aby to vypadalo, že šlo o sexuálně motivovaný zločin. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Milan Horváth odchází od soudu (v pozadí za členem justiční stráže).

Článek

O rozruch se ještě před příchodem soudce postarala rodina zavražděné dívky. Když justiční stráž přivedla obžalovaného k soudu, začala na něj matka mrtvé dívky křičet. „Chcípáku! Já ti říkám, že v té base chcípneš,” křičela žena na Horvátha. K ní se přidal i další příbuzný oběti. „Půjčte mi ho na chvilku na chodbu. Chvilka bude stačit,” pronesl muž směrem k eskortě, která Horvátha přivedla do jednací síně.

Soudce musel nechat matku zavražděné vyvést ze soudní síně. Teprve poté mohl soud projednávat Horváthovo odvolání, které zamítl jako nedůvodné.

„Výpovědi obžalovaného jsou krajně nevěrohodné, krajskému soudu není v podstatě co vytknout,“ uvedl předsedající soudce Michal Hodoušek.

Horváthovo doznání podle Hodouška obsahuje velmi podrobné detaily a popis události. „Evidentně se nenacházel v tak špatném stavu, jak uvádí,“ dodal soudce. Zmínil také výpověď Horváthova známého, který se pohyboval ve společnosti odsouzeného i zavražděné a měl Horvátha přesvědčovat, aby dívku alespoň pohřbil. To prý ale Horváth odmítl.

Soud navíc také zdůraznil, že se jednalo o vraždu z naprosto malicherných důvodů.

„Doživotí, to by bylo spravedlivé. Smrt za smrt,“ pronesla v slzách po skončení jednání matka dívky.

Nejprve se přiznal, poté otočil

V minulosti osmkrát trestaný Horváth napadl sestru své partnerky loni v srpnu u Hrobičan na Jičínsku. Byl pod vlivem metamfetaminu a myslel si, že má šestadvacetiletá dívka, od které prý pervitin kupoval, u sebe víc drogy. Nejprve ji mlátil pěstmi do obličeje. Následně ji třikrát bodl nožem do břicha, aby neprozradila, co udělal.

Dívka na místě vykrvácela. Horváth jí také svlékl kalhoty i spodní prádlo a nainstaloval tělo tak, aby to vypadalo jako, že ji někdo znásilnil. Několik dní pak trávil po barech a hernách, než ho policie dopadla.

Horváth se nejprve policistům přiznal, při dubnovém hlavním líčení u královéhradeckého krajského soudu ale otočil a tvrdil, že byl zfetovaný, že ho k přiznání donutili policisté a také že ho spolu s dívkou přepadli muži v černém autě.

Soud ale jeho různým alternativním výpovědím neuvěřil a poslal ho za loupež a vraždu na devatenáct let do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám